Spring naar de content

Wild child Kyrgios heeft andere hobby’s dan tennis

Het is weer die tijd van het jaar dat je de volgende krantenkop tegenkomt: ‘Waarom zit er een ananas bovenop de Wimbledon-beker?’ En dat je vervolgens dus besluit om het bericht ook echt aan te klikken. Dat kan alleen maar als het tennistoernooi der tennistoernooien op het punt van beginnen staat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Vorige week riep ik Madison Keys uit tot favoriet voor de vrouwentitel. Bij de mannen is dat natuurlijk Nick Kyrgios, een 20-jarige Australiër die het naar eigen zeggen niet altijd even goed naar zijn zin heeft op een tennisbaan. Zo zie ik ze graag, tennissers die rebelleren. Dat komt natuurlijk door het John McEnroe-tijdperk waarin ik ben opgegroeid. Schelden, schreeuwen en voortdurend de discussie met een anonieme scheidsrechter aangaan, iemand die ze op een tennisbaan umpire noemen. Ik kon en kan er geen genoeg van krijgen. Zijn opstandige karakter heeft de grootheid van John McEnroe mede helpen vormgeven. Het leukste van dat Hawkeye-systeem is dan ook als de scheids- en lijnrechter het bij het verkeerde eind hebben en de tennisser, die de beslissing aanvocht, er met een verloren gewaand punt vandoor gaat. Dan hoor ik McEnroe als het ware altijd even grinniken. Eat that, you f&%$#ing bastard!

Nick Kyrgios in actie tegen Andy Murray tijdens Roland Garros 2015
Nick Kyrgios in actie tegen Andy Murray tijdens Roland Garros 2015

Maar goed, Kyrgios dus, een Australiër met, zoals zijn achternaam al doet vermoeden, Griekse voorouders. Vergeet Djokovic, Federer, Nadal en al die andere dwangmatige neuroten. Kyrgios is up and coming, klaar om de wereldtop te bestormen. Er  kleeft alleen één nadeeltje aan zijn opgeruimde persoonlijkheid: hij heeft humor, verstaat de kunst van het relativeren en dat strookt niet altijd met het te verkopen product Nick Kyrgios, zeggen de boys van de marketing.

Basketbal
Deze week was het weer eens raak. In gesprek met The Telegraph deed Kyrgios de volgende, opzienbarende uitspraak: “I don’t really like the sport of tennis that much…” Het meest tot de verbeelding sprekende tennistalent sinds jaren kijkt liever naar een basketbalwedstrijd. “Basketbal was al mijn favoriete sport toen ik op mijn veertiende voor het tennis koos”, zegt Kyrgios. “Ik ben daarin gepusht door mijn ouders. Tot op de dag van vandaag kan ik zeggen dat tennis niet mijn  lievelingssport is. Als er NBA-basketbal op het ene net is en een tennistoernooi op het andere, dan kies ik voor de NBA, honderd procent.”

Showtje
Aldus de man die vorig jaar doorbrak op Wimbledon, met een spectaculaire overwinning op Nadal. Om zijn goede grasvorm te onderstrepen won Kyrgios vorige maand nog van Federer in Madrid en de komende weken wil hij weer een grootse show opvoeren in Londen, laat hij de verslaggever van de Engelse krant weten. “Ik ben een betere speler dan twaalf maanden geleden.” Kyrgios vervolgt: “Volgens mij ben ik ook een behoorlijk grappige jongen. Lachen is belangrijk. Anders wordt het leven al snel zo saai. Dus maak ik de mensen om me heen graag blij. Ik hou ervan om mensen te zien lachen. Andere spelers hebben vrijwel geen interactie met het publiek. Zij zijn serieus met hun werk bezig. Maar dat hoort niet bij mijn persoonlijkheid. Als ik de baan opstap, dan wil ik er een showtje van maken.”

HP k (1)

Een ‘bling-heavy wild child’ noemt The Telegraph hem. Ik weet even niet hoe ik dat zo snel moet vertalen, maar de boodschap lijkt me duidelijk. Hyperactief, grillig en onvoorspelbaar, dat is Kyrgios, de nummer 26 van de plaatsingslijst. Hij speelt tennis om het publiek te vermaken, zijn spel is voor een groot deel gebaseerd op instinct. En dat is nou juist waar de concurrentie zich grote zorgen over maakt.

Ananas
O ja, voordat ik het vergeet, hoe zat het nou met die ananas op die Wimbledon-beker? Dat blijkt één van de grote mysteries uit de rijke geschiedenis van het toernooi. Volgens de één staat de ananas symbool voor warmte en vriendelijkheid. Anderen zeggen dat het een uiting van rijkdom is, een traditie die stamt uit de oude koopvaardij, waar het gebruikelijk was dat de kapitein een ananas meenam uit tropische oorden. De waarheid zal zoals gewoonlijk wel weer ergens in het midden liggen. Voor dat en al die andere vreemde Wimbledon-feiten kunt u terecht op de internetsite van de BBC, waar vanaf vandaag geen scheet van Andy Murray meer onvermeld zal blijven.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: tennis.

Onderwerpen