Leger VS waarschuwt: oorlog met Rusland of China waarschijnlijk

Rusland, China, de IS, Iran en Noord-Korea: de lijst van bedreigingen voor de Verenigde Staten is lang. In zijn nieuwe strategierapport waarschuwt het Amerikaanse leger voor het groeiende oorlogsgevaar. Bijzonder bezorgd is de VS daarbij over de toenemende technologische capaciteiten van de strijdkrachten van andere landen. Een andere belangrijke bedreiging zijn niet-staatgebonden actoren, waarvan de terreurgroep IS het meest schrijnende voorbeeld is. Volgens het rapport zullen toekomstige conflicten sneller ontstaan, langer duren en op een in technisch opzicht gecompliceerd slagveld plaatsvinden.

Het Amerikaanse leger classificeert China en Rusland in haar nieuwe strategie-rapport – het eerste in de afgelopen vier jaar – als een bedreiging voor de nationale veiligheidsbelangen. Het rapport werd afgelopen woensdag in Washington gepubliceerd. Stafchef van de Verenigde Staten Martin Dempsey laat in het rapport weten dat er een ‘kleine maar groeiende kans’ bestaat dat de VS in een oorlog met een andere grote mogendheid verwikkeld geraken. Een dergelijk conflict zou een ‘immens effect’ hebben, waarschuwt Dempsey.

Het 20 pagina’s tellende rapport is kritisch ten aanzien van de annexatie van de Krim door Rusland. Het land zou daarmee aangetoond hebben ‘de soevereiniteit van zijn buren herhaaldelijk niet te erkennen en gereed te zijn om geweld te gebruiken om zijn doelstellingen te bereiken’. Rusland wordt ook beschuldigd van het sturen van troepen naar het oosten van Oekraïne, waar de pro-Russische separatisten strijd leveren met de Oekraïense regering. In het vorige strategische verslag van het Amerikaanse leger, uit 2011, werd Rusland nog nauwelijks genoemd. ‘’Het militaire optreden van Rusland ondermijnt de regionale veiligheid rechtstreeks en via plaatsvervangende troepen’’, zo stelt het rapport. Moskou heeft herhaaldelijk ontkent dat het troepen naar de oostelijke Oekraïne heeft gestuurd.

Ten aanzien van China zegt het Amerikaanse rapport, dat de ‘gedragingen van de Volksrepubliek leiden tot spanning in de Aziatisch-Pacifische regio’. Ter onderbouwing van de beschuldigingen wordt verwezen naar de territoriale geschillen die het land heeft met zijn buurlanden over eilanden in de Zuid-Chinese en de Oost-Chinese Zee. De Volksrepubliek legt bovendien kunstmatige eilanden aan in de Zuid-Chinese Zee om zijn aanwezigheid daar te versterken. De Amerikanen willen op hun beurt ook de macht in de Stille Oceaan aantonen en hebben plannen voor militiare oefeningen en bombardementen op het eiland Pagan – een duidelijke boodschap voor de Chinezen.

Tot de staten die ‘ernstige bedenkingen ten aanzien van de nationale veiligheid veroorzaken’ behoren ook Iran en Noord-Korea vanwege hun nucleaire programma’s. Met Iran verkeert de VS, samen met de andere landen die beschikken over een vetorecht in de VN Veiligheidsraad, in de laatste fase van onderhandelingen over een strengere regulering van zijn nucleaire programma.

Volgens het rapport maakt het Amerikaanse leger zich ook in toenemende mate zorgen om de groeiende technologische mogelijkheden van de strijdkrachten van andere landen. Een andere belangrijke bedreiging is Islamitische Staat, en het zelfverklaarde kalifaat dat delen van Irak en Syrië beslaat. “Toekomstige conflicten zullen sneller ontstaan, langer duren en nemen plaats op een technologisch uitdagend slagveld,” waarschuwt Dempsey in het voorwoord van het strategie-rapport.

Dempsey uit zijn bezorgdheid over het machtsverlies van het Amerikaanse leger. “Ons relatieve militaire voordeel begint te eroderen”, zegt de stafchef. “De huidige veiligheidsvraagstukken zijn de meest complexe en onvoorspelbare die ik in veertig jaar dienst heb meegemaakt.” Tegelijkertijd stelt Dempsey dat er voldoende financiële middelen beschikbaar moeten zijn voor het leger ‘om de wereldwijde verplichtingen van Amerika na te komen’.

Geen enkel land spendeert meer aan defensie uitgaven dan de Verenigde Staten. Er wordt jaarlijks 600 miljard dollar begroot voor de strijdkrachten.