Spring naar de content

Dementie grootste doodsoorzaak in Nederland

Dementie is met ongeveer 12.500 sterfgevallen de grootste doodsoorzaak in Nederland. In 2014 stierven meer mensen aan dementie dan aan longkanker of een hartinfarct, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bijna 70 procent van de mensen die overlijden aan dementie is vrouw.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Steeds minder mensen sterven aan een acuut hartinfarct, vorig jaar zo’n 5300. Dat zijn er 400 minder (7 procent) dan in 2013. Sinds de jaren zeventig daalt het aantal mensen dat aan plotseling hartfalen sterft langzaam maar zeker. Dat komt onder meer door meer aandacht voor een hoog cholesterolgehalte, vooruitgang in behandelingen als dotteren en medicijnen en afname van het aantal rokers. Patiënten overleven zo een acuut hartinfarct en overlijden uiteindelijk aan iets anders.

In totaal stierven vorig jaar ruim 139.000 mensen. Bijna een op drie (43.000) stierf aan een of andere vorm van kanker en bij 38.000 anderen waren hart- en vaatziekten de doodsoorzaak. Dat dementie vaker doodsoorzaak zal worden, komt doordat we steeds ouder worden.

Longkanker
Mensen overlijden doorgaans aan de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose (MS) doordat ze stoppen met eten of drinken, zich verslikken of een infectie oplopen.

Momenteel zijn de belangrijkste doodsoorzaken in ons land nog longkanker en hart- en vaatziekten. Vorig jaar bleek uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat dementie in 2030 de voornaamste doodsoorzaak zal zijn. De eigenlijke doodsoorzaak is dan bijvoorbeeld een longontsteking maar omdat dementerenden een zwakker systeem hebben, leiden de aandoeningen sneller tot de dood.

Onderwerpen