Spring naar de content

Gebruik de lastenverlichting voor onderwijzers!

Als we Charlie Hebdo-aanslagen willen voorkomen in Nederland, dan moeten we kinderen in deze wijken perspectief bieden. Dat kan door onderwijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Dixit Freek Polter, rector van het Hervormd Lyceum West, een van de probleemwijken in Amsterdam, deze morgen in de Volkskrant. En gelijk heeft hij.

Van dichtbij weet ik hoe docenten in achterstandswijken (en daarbuiten) zich met hart en ziel inzetten om kinderen verder te helpen, perspectief te bieden. Dat is soms écht onbegonnen werk, als kinderen thuis geen Nederlands spreken, ze op geen enkele manier geprikkeld worden om te leren en alleen op straat hangen. Ze komen vaak op de basisschool met een achterstand binnen die niet meer in te lopen is. Toch zeggen de rectoren in het Volkskrant-artikel dat ze nog veel kunnen bereiken, dat achterstanden verkleind, of zelfs helemaal ingelopen kunnen worden. Het slagen van deze kinderen is momenteel echter ‘afhankelijk van de goodwill van docenten’, stelt een rector van een school in de Rotterdamse probleemwijk Charlois in het artikel. Veel docenten draaien weken van 60 uur, op 36-urige contracten.

Zoals Rutger Bregman misschien wat over the top stelt in zijn essay Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers is de waardering voor ‘onbelangrijke’ banen – die weinig tot geen maatschappelijke waarde toevoegen, zoals volgens hem bankiers en marketeers – veel te hoog terwijl mensen met een maatschappelijk belangrijke baan – vuilnismannen – er bekaaid vanaf komen.

Nu het weer iets beter gaat met de economie is het kabinet van plan 5 miljard aan lastenverlichting door te voeren. Het is echter de vraag of een lastenverlichting zonder grote hervorming – zoals die van het belastingstelsel – wel voldoet aan de Europese begrotingsregels. (Zijlstra, die vindt dat Griekenland zich potdomme eens aan Europese afspraken moet houden, zei hier op 30 juni in de Volkskrant over dat hij zich niks van Brussel wil aantrekken omdat andere landen zich ook niet aan de regels houden.)

De AIVD (overigens eerst met een keiharde bezuiniging werd geconfronteerd) kreeg er afgelopen jaar extra geld bij vanwege onder meer de toegenomen dreiging van jihadisten. Als we Charlie Hebdo-achtige taferelen willen voorkomen lijkt het me wijzer te investeren in een lastenverlichting in uren en geld voor docenten, in plaats van een (mogelijk) niet-toegestane algemene lastenverlichting via het belastingstelsel. Dat is naast een meer dan terechte waardering voor docenten een investering die zich ongetwijfeld uitbetaald. Voorkomen is beter dan genezen, luidt een schoolse wijsheid.

Onderwerpen