Spring naar de content

De nekklem versus de wurggreep: verschil tussen leven en dood

Mitch Henriquez overleed na een hardhandige dan wel roekeloze arrestatie. In eerste instantie focuste de maatschappelijke discussie zich op etnisch profileren en racisme door de politie. Momenteel is ook de nekklem of wurggreep die zou zijn gehanteerd, onderdeel van debat. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft een onderzoek ingesteld naar het gebruik van de nekklem naar aanleiding van het incident. Opvallend is dat de begrippen nekklem en wurggreep op allerlei plekken door elkaar worden gebruikt, terwijl er wel degelijk onderscheid is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Kort gezegd is een nekklem erop gericht druk uit te oefenen op de gewrichten. ‘Als je het hoofd vastzet tegen de schouder, kan de verdachte nog ademen en praten, maar niet meer bewegen’, vertelt politietrainer Krishna Gopal vanochtend in TrouwVolgens judoka Elco van der Geest zou je in theorie met een nekklem iemands nek kunnen breken, maar is dat bijna niet te doen.

De wurggreep daarentegen sluit de bloedtoevoer naar de hersenen af, of drukt de luchtpijp dicht, waardoor de adem wordt ontnomen, iemand het bewustzijn kan verliezen en kan stikken. En dat kan snel gaan. Je merkt al na luttele seconden als de kracht uit iemands lichaam wegtrekt, vertelt een politietrainer Raymond van Kammen aan de NOS over de wurggreep. De titel boven het artikel is echter ‘Is de nekklem in andere landen ook omstreden?’. Krishna Gopal, die agenten traint in het goed uitvoeren van de nekklem, vindt het toepassen van de wurggreep ‘levensgevaarlijk’ en stelt dat Henriquez als gevolg van een wurggreep is overleden.

Naar nu blijkt is het bovendien niet de eerste keer dat een ‘nekklem’ tot dodelijke slachtoffers heeft geleid. In 2013 bezocht de Surinaamse Wensley Udenhout zijn familie in de Amsterdam, waar hij na het roken van wiet in een psychose raakte, en lawaai maakte op het balkon. Bij zijn overmeestering door de politie werd opnieuw ‘de nekklem’ gebruikt, met fatale gevolgen.

Het is hoog tijd dat er een duidelijk verschil wordt gemaakt tussen de nekklem en de wurggreep. Ze lijken het verschil tussen leven dood te betekenen.

Onderwerpen