Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u dit weekend niet missen?

De Tour de France gaat zaterdag en zondag verder richting Parijs. Zaterdagmiddag zijn de 185 resterende wielrenners vanuit Rennes vertrokken voor de achtste etappe. De renners komen aan in Mûr-de-Bretagne na 181,5 kilometer op een steile helling. In het geel startte de Brit Chris Froome.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Onderweg krijgt het peloton een klim van vierde categorie voor de wielen, waarna de aankomst op een heuvel van derde categorie is. De verwachting is dat de klassementsrenners zich daar laten zien, al moet ook een sterke sprinter als Peter Sagan een gooi naar de ritzege kunnen doen. In 2011 kwam het peloton ook al aan in het Bretonse plaatsje. Toen snelde de Australiër Cadel Evans naar de zege. Hij won vervolgens ook de Tour.

HP tour (2)
Luca Paolini van Katusha in het midden.

Luca Paolini is door zijn ploeg Katoesja weggestuurd uit de Tour. De wielrenner testte positief op het gebruik van cocaïne. De 38-jarige Paolini won dit seizoen Gent-Wevelgem. Hij bezette de 168e plaats in het algemeen klassement van de Tour de France.

Op zondag staat er een ploegentijdrit van 28 kilometer op het programma van Vannes naar Plumelec. De Tour is te volgen bij de NOS op NPO1.

Serena Slam
De finales van Wimbledon zijn ook dit weekend. Zaterdag tennist Serena Williams op het gras van het Londense centercourt tegen de twaalf jaar jongere Garbiñe Muguruza. De Spaanse bereikte verrassend voor het eerst een grandslamfinale door onder meer Agnieszka Radwandksa, Caroline Wozniacki en Angelique Kerber te kloppen.

williams-blijft-vrouwentennis-regeren
Serena Williams, in verplicht witte kleding, in actie tijdens Wimbledon.

Williams kan haar zesde Wimbledontitel in haar tenniscarrière winnen. Als ze bokaal wint, zou het haar vierde achtereenvolgende grandslamtitel zijn, de ‘Serena Slam’. De nummer één van de wereld was ook de sterkste op de US Open, Australian Open en Roland Garros. Williams won Wimbledon voor het laatst in 2012.

Na de vrouwenfinale is het centercourt het toneel voor de finale in het mannendubbel. Daarin staat de Nederlander Jean-Julien Rojer met zijn Roemeense partner Horia Tecau tegenover de Brit Jamie Murray (de broer van oud-enkelspelkampioen Andy) en de Australiër John Peers. Paul Haarhuis was in 2000 de laatste Nederlander in een dubbelfinale op Wimbledon.

Loodzware opgave
De herenfinale gaat tussen Novak Djokovic en Roger Federer. De Servische nummer één van de wereld liep in zijn halvefinalepartij niet over Richard Gasquet heen, maar hoefde zich ook geen moment zorgen te maken. Het werd in twee uur en twintig minuten 7-6 (2) 6-4 6-4.  Het is voor ‘Nole’ de vierde keer in zijn loopbaan dat hij de finale van Wimbledon bereikt. Er wacht hem een loodzware opgave tegen Roger Federer. Die plaatste zich in een zinderende tennispartij ten koste van Andy Murray. Beide spelers haalden op het heilige Londense gras een bijzonder hoog niveau, maar Federer was de grootste uitblinker. Hij gunde Murray geen set: 7-5 7-5 6-4. Federer speelt zondag zijn tiende Wimbledon-finale. Als hij wint, zou het zijn achtste Wimbledon-titel zijn, en dat is een record. U kunt de wedstrijden kijken bij FOX.

HP federer (3)
Roger Federer won vrijdag van Andy Murray.

De Nederlandse beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zaterdag de kwartfinale bereikt van het Major Series toernooi in Gstaad.  Nadat ze eerder op zaterdag in een Nederlands onderonsje wonnen van de als eerste geplaatste WK-finalisten Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst (21-16 16-21 15-13) hadden ze tegen het Poolse duo Fijalek/Prudel weer drie lange sets nodig (23-21 14-21 22-20).

De kwartfinale wordt zaterdagavond nog gespeeld. De onttroonde wereldkampioenen ontmoeten dan het Italiaanse duo Paolo Nicolai en Daniele Lupo tegen wie ze op het afgelopen WK in eigen land in de poulefase ook speelden en in twee sets wonnen.