Schrijnend: 1 op de 3 wereldburgers heeft geen toegang tot sanitair

Hulporganisatie WaterAid trad onlangs naar buiten met haar nieuwste rapport Essential Element. Hierin is te zien in welke landen het slecht gesteld is met water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Het gaat met name om 45 landen waar meer dan de helft van de bevolking geen toegang tot sanitaire voorzieningen heeft. Volgens WaterAid zijn wereldwijd meer dan 660 miljoen mensen verstoken van schoon water. Bijna 2,4 miljard mensen hebben geen toegang tot sanitair. Dat is iedere derde wereldburger.

Het grootste deel van deze landen bevindt zich ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië. De landen met de hoogste bevolkingspercentages zonder toegang tot sanitair zijn Niger (91 procent), Malawi (90 procent) en Tsjaad (88 procent). Doordat de mensen in deze mensen het zonder sanitaire voorzieningen moeten stellen, raakt hun woonomgeving en het aanwezige water vervuild. Dit betekent dat mensen een aanzienlijk grotere kans hebben om ziek te worden. Uit de cijfers van WaterAid blijkt dat dagelijks wereldwijd 1.400 kinderen sterven als gevolg van door vuil water en gebrekkige sanitaire omstandigheden opgelopen ziekten.

Volgens WaterAid leidt gebrek aan water en basistoiletten niet enkel tot ongezonde gemeenschappen. Ook moeten vrouwen en meisjes lange en vermoeiende voettochten ondernemen om water te halen en zijn ze onderhevig aan vernedering en onveiligheid als ze zich – bij gebrek aan een toilet – in de open lucht willen ontlasten.

Volgens het rapport is internationale hulp nodig om voor deze landen de toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen mogelijk te maken. WaterAid doet daarom een beroep op wereldleiders om programma’s rond water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voorrang te geven.

WaterAid mikt daarbij op de derde Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering, die van 13 tot 16 juli plaats heeft in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Hier treffen zich 7.000 politici, lobbyisten, beleidsmakers en zakenlui samen om de financiële hulpstrategie van toekomstige ontwikkelingsprojecten te bespreken. Volgens WaterAid ‘een unieke kans om voor deze generatie extreme armoede aan te pakken en mee te helpen kinderen te laten opgroeien zodat ze hun volledige potentieel waar kunnen maken’.