Spring naar de content

Hoe Duitsland pedofielen helpt uit de kast te komen

Duitsland helpt pedofielen uit de kast te komen. Een campagne roept de mannen op zich voor een vertrouwelijke behandeling in te schrijven, ook als zij een kind hebben misbruikt. Meer dan 430 mannen hebben zich inmiddels ingeschreven voor het traject en doktoren zijn positief over de behandeling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

De behandeling is een vorm van cognitieve gedragstherapie die het seksuele gedrag en gevoelens analyseert, waarna de deskundigen een strategie opzetten om misbruik in de toekomst te voorkomen. Sommige praktische adviezen zijn erg simpel, zoals ‘wees nooit alleen met een kind’. Andere tactieken zijn gecompliceerder, en hebben te maken met het veranderen van de eigen houding. Denk hierbij aan de patiënt laten inzien dat seksueel contact met kinderen nooit gelijkwaardig kan zijn.

De behandeling is ook beschikbaar voor mannen die kinderen hebben misbruikt in het verleden – zelfs als dat misbruik nooit is gerapporteerd. In Duitsland hebben therapeuten niet de verplichting om misbruik uit het verleden te melden aan de autoriteiten, het vertrouwen van de patiënt mag niet worden geschonden. Om die reden is de behandeling ook toegankelijk voor pedoseksuelen; zij die seks hebben gehad met een kind.

1% Nederlanders pedofiel
Om de Duitse pedofielen uit de kast te laten komen en mee te laten doen aan een vertrouwelijke behandeling, houden de oosterburen een nationale campagne. Het hoofddoel van het project: kinderen beschermen tegen misbruik. Seksuologe Anna Konrad van het Berlijnse Chartité ziekenhuis geeft in gesprek met de BBC dan ook aan dat zij geen moeite heeft met de geheimhoudingsplicht, omdat ze op deze manier nieuw misbruik kan voorkomen.

Meer dan 430 mannen zijn inmiddels gestart met de behandeling, en vanwege een gebrek aan plaatsen geldt er momenteel zelfs een lange wachtlijst. Sinds 2005 hebben meer dan 5350 mensen advies gevraagd aan het Dunkelfeld Prevention Project – de naam van het behandelproject, dat elf centra verspreid over heel Duitsland heeft. Volgens seksuologe Konrad zou uit een vooraf en na afloop ingevulde vragenlijst blijken dat de behandeling succesvol is.

In Nederland is volgens Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP, 2012) naar schatting 1 procent van de bevolking pedofiel, wat neerkomt op zo’n 70.000 mannen. Pedoseksuelen (niet-praktiserend) vormen een verborgen bevolkingsgroep. Omdat ze geen overtreding hebben begaan, weet de politie niet wie ze zijn en vanwege het grote taboe komen ze niet uit zichzelf uit de kast.

Onderwerpen