Spring naar de content

Start spreading the news: vuilnisbakken voorzien New York binnenkort van gratis internet

I want to wake up in a city that doesn’t sleep. De woorden van Frank Sinatra’s evergreen New York, New York uit 1979 zijn nog steeds relevant. De bruisende metropool is nog steeds een city that doesn’t sleep. En een moderne stad die nooit slaapt dient haar inwoners ook altijd te voorzien van gratis en snel internet op elke hoek van de straat. Nu is de toegang tot gratis wifi aan de overkant van de Atlantische Oceaan al best wel goed geregeld, maar het kan natuurlijk altijd beter, sneller en doeltreffender.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De behoefte van de New Yorker om altijd online te zijn wordt binnenkort misschien op een zeer innovatieve manier vervuld. Zo werd een deel van de overbodig geworden telefooncellen eind vorig jaar al omgetoverd tot heuse wifitempels, van waaruit razendsnel internet aangeboden wordt. Maar nu wordt er gekeken naar andere straatobjecten die wellicht een nieuwe functie kunnen vervullen.

Vuilnisbakkeninternet
En welk stadsattribuut kan tegen een stootje en is tegelijkertijd alomtegenwoordig? Juist, de vuilnisbak. Het idee van afvalverwerker BigBelly is er dan ook een van kinderlijke eenvoud. Zij stellen voor om de bakken om te bouwen tot bakens die internet aanbieden met snelheden tot 75 mb per seconde. Ter referentie: dat is snel genoeg om een HD-film in tien minuten te downloaden.

Bijkomend voordeel van de ‘prullenbakverbinding’ is het feit dat het signaal niet geblokkeerd wordt door hoge gebouwen, waarvan er in New York natuurlijk een flink aantal zijn. Dat klinkt allemaal zeer veelbelovend, maar is het financieel ook haalbaar? Daar lijkt het wel op. De hightech-prullenbakken zullen namelijk gefinancierd worden door middel van advertentiekosten.

Verder levert de installatie en het aanstaande onderhoud van de hotspots banen op, zo blijkt uit de voortgang van het telefooncellenproject. Hier komen zo’n 150 fulltime banen beschikbaar, en 650 supportfuncties. Of het initiatief ook voet op Nederlandse bodem zet, is nog even afwachten. Eerst de belabberde internetverbinding in onze treinen maar eens verbeteren.