Spring naar de content

Overzicht: welke wedstrijden mag u niet missen dit weekend?

De Tour de France eindigt na zondag drie weken op de Champs-Élysées in Parijs. De wielrenners vetrokken zaterdagmiddag van Modane richting de top van de Alpe d’Huez. Voordat de renners de ‘Nederlandse berg’ bereikten, moesten ze eerst de Col de la Croix Fer van de buitencategorie over. De etappe over slechts 110 kilometer is niet alleen het sluitstuk van het vierluik in de Alpen, maar bepaalt ook de einduitslag in de Tour de France. In de slotrit naar Parijs worden normaal gesproken geen tijdverschillen meer gemaakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Voor veel Nederlandse coureurs is de beklimming van de Alpe d’Huez extra speciaal. Naar schatting zijn ruim 15.000 Nederlandse supporters naar de berg gekomen om hun favoriete renners naar boven te schreeuwen. De meeste van hen hebben zich verzameld rond ‘bocht zeven’ van de col, waar het al carnaval is.

Oranjefans
In 1989 was Gert-Jan Theunisse de laatste Nederlander die op Alpe d’Huez won. De Oranjefans hopen nu op Robert Gesink, Bauke Mollema of misschien wel Steven Kruijswijk. De Britse geletruidrager Chris Froome verdedigt een voorsprong van 2.38 op zijn naaste belager Nairo Quintana uit Colombia. De slotrit zondag betreft een vlakke etappe van 109,5 kilometer. U kunt de Tour de France volgen bij de NOS op NPO1.

HP verstappen (1)
Max Verstappen tijdens de laatste training voor de GP Hongarije

Max Verstappen rijdt zondag de Grand Prix van Hongarije. Zaterdag was de derde en laatste training, hij reed 1.24,678 en dat was de zevende tijd. De jonge Formule 1-coureur was iets langzamer dan zijn Spaanse ploeggenoot Carlos Sainz bij Toro Rosso, die als vijfde eindigde  in 1.24,326. De Brit Lewis Hamilton was zaterdag opnieuw de beste op de Hungaroring (1.22,997). De regerend wereldkampioen heerste vrijdag in zijn Mercedes ook in in de eerste en tweede training. De Duitser Nico Rosberg, eveneens van Mercedes, snelde naar de tweede tijd (1.23,095), net voor de Duitser Sebastian Vettel van Ferrari (1.23,886). De GP van Hongarije is zondag te zien op RTL7.

Oefenduels
In de aanloop naar het nieuwe seizoen spelen alle clubs uit de Eredivisie nog enkele oefenduels. ADO Den Haag speelt tegen het Griekse Veria FC, FC Den Bosch tegen Excelsior en FC Lienden tegen de Graafschap. SC Heerenveen treft Baniyas (VAE), Heracles Almelo treft het Turkse Sivasspor en PEC Zwolle het Spaanse Levante. Valencia speelt nog tegen PSV,  FC Twente tegen Gençlerbirligi, Willem II tegen Osmanlispor en het Schotse Ross County speelt tegen NEC. Vanwege het noodweer is het duel tussen FC Groningen en Roda JC Kerkrade naar zondag verplaatst.

Langverwacht rentree
Londen vormt het decor van de Diamond League. Bolt maakte er zijn langverwachte rentree en schreef de 100 meter op zijn naam. De Nederlandse estafettevrouwen zijn als tweede geëindigd op de 4×100 meter. Nadine Visser, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel waren 0,37 seconden langzamer dan de Verenigde Staten in een tijd van 42,69. Het Nederlands record staat op 42,40.

HP bolt1
Usain Bolt in zijn zijn gevleugelde pijl-en-boog-houding na het winnen van de 100 meter

Challengertoernooi Scheveningen
In Scheveningen vindt zaterdag en zondag het ATP Challengertoernooi Sport1 Open plaats. Zowel Robin Haase als Thiemo de Bakker hebben zich voor de halve finales geplaatst. De Bakker speelt zaterdag tegen de Georgiër Nikoloz Basilasjvili, Haase treft de Rus Andrej Koeznetsov. Het toernooi is te zien op Sport1.

haase-naar-laatste-vier-in-scheveningen
Robin Haase is de nummer één van de plaatsingslijst van het challengertoernooi in Scheveningen.