Spring naar de content

Platini: een frisse wind bij de FIFA of Blatter 2.0?

Michel Platini is officieel kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als president van de FIFA. Dat maakte de voorzitter van de UEFA woensdag bekend via de site van Europese voetbalbond. Is de Fransman de gewenste frisse wind of meer van hetzelfde? Zes vragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

1. Kon die Platini niet ooit een aardig balletje trappen?
Als speler van onder andere Juventus en het Franse nationale elftal bouwde Platini een mooi voetbal-cv op. De sierlijke middenvelder veroverde meerdere landstitels, won twee Europa Cups, loodste Frankrijk met liefst negen doelpunten naar het Europees kampioenschap en werd drie keer verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Wat dat betreft heeft Platini een flinke streep voor op Blatter, die als voetballer niet verder kwam dan de hoogste Zwitserse amateurklasse.

2. Heeft hij al ervaring als bestuurder?
Na een periode als bondscoach van Frankrijk, direct na zijn afscheid als speler, organiseerde Platini het Wereldkampioenschap van 1998 in eigen land. In 2001 werd hij vicedirecteur van de Franse voetbalbond en een jaar later trad hij toe tot het invloedrijke uitvoerend comité van de FIFA. Sinds 2007 is Platini de voorzitter van de UEFA.

3. Wat is de visie van de Fransman?
Bij zijn aanstelling als voorzitter van de UEFA werd Platini gezien als hervormer. Vooral het aanpakken van het steeds groter wordende verschil tussen arme en rijke clubs ziet de Fransman als een belangrijke missie. Platini initieerde de Financial Fair Play-regel, waarbij clubs niet meer mogen uitgeven dan er binnenkomt, stelde een salarisplafond voor en probeert een einde te maken aan de enorme transferbedragen. Over zijn eventuele presidentschap bij de FIFA zei hij woensdag: “Ik wil de tientallen miljoenen voetbalfans de FIFA geven die zij willen: een FIFA dat een voorbeeld is, verenigd is en solidariteit toont. Een FIFA die wordt gerespecteerd en van de mensen is.”

4. Hoe stond Platini tegenover Blatter?
Hoewel de twee bestuurders lange tijd in goede harmonie en naar eigen zeggen als vrienden samenwerkten, drong Platini uiteindelijk aan op het vertrek van de Zwitser. “Er is te veel gebeurd. Genoeg is genoeg. Ik heb hem gevraagd ontslag te nemen,” zei Platini nadat in mei meerdere hoge FIFA-officials werden opgepakt op verdenking van corruptie. In zijn verklaring op de site van de UEFA verwees de Fransman daar nog eens naar: “Recente gebeurtenissen dwingen de voetbalwereld om op een nieuwe bladzijde te beginnen en de manier van besturen te herzien.”

5. Is hij daarmee de gewenste frisse wind door de FIFA?
Ook het blazoen van Platini is niet helemaal schoon. Zo kregen Rusland en Qatar zijn stem voor de organisatie van de WK’s in 2018 en 2022. Vooral zijn stem op Qatar werkte de nodige geruchten in de hand. Platini zou voor zijn stem onder meer een schilderij hebben ontvangen en zijn zoon kreeg kort na de verkiezing een goed betaalde baan aangeboden in de oliestaat. En dan is er nog zijn conservatieve houding tegenover technische hulpmiddelen. “Als een lijnrechter een meter van het doel staat en een goede bril op heeft, ziet hij echt wel of de bal wel of niet over de lijn is” , liet de UEFA-voorzitter drie jaar geleden optekenen, om het vervolgens meerdere malen te herhalen.

6. Wat vinden anderen van de kandidatuur van Platini?
Zoals het er nu naar uitziet, kan Platini rekenen op de steun van een groot aantal stemgerechtigden tijdens de verkiezing op 26 februari. Prins Ali Bin Al-Hussein van Jordanië, die tijdens de vorige FIFA-verkiezingen een tegenstrever van Blatter was, is echter allerminst te spreken over de kandidatuur: “Het voetbal en de spelers verdienen beter”, schrijft hij. “De FIFA is overspoeld door schandalen. We moeten de gang van zaken stoppen.” De KNVB toont zich in een verklaring daarentegen wel positief. “De KNVB is een groot voorstander van bestuurlijke vernieuwing van de FIFA, juicht de verkiezingen daarom toe en is positief over de kandidatuur van Platini. Hij heeft zich immers eerder uitgesproken voor de vernieuwing zoals de KNVB die voorstaat.”

En laten we wel wezen: slechter dan Blatter wordt het niet. (Al denkt Poetin daar anders over.)