Spring naar de content

De Feitenfirma: zo viert Nederland vakantie in de zomer

De kans is groot dat u dit leest tijdens uw vakantie. Of misschien bent u net terug of gaat u nog. In dat geval kan het u niet ontgaan dat u niet de enige bent die het vertrouwde thuis achterlaat. De Feitenfirma zet de voornaamste cijfers rond de zomervolksverhuizing op een rij. Plús: wat u volgend jaar gaat doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Brussel

Nederlanders hebben de minste vakantie- en vrije dagen binnen West-Europa. Hoewel er definitieverschillen zijn – zo telt Engeland feestdagen op als vakantiedagen tot een wettelijk minimum van 28 – zijn wij met twintig vakantie- en acht feestdagen niet best af.

De Finnen blijven opgeteld bijna veertig dagen per jaar thuis en ook de Fransen komen daar in de buurt. Die laatsten hebben dan ook nog eens met 35,6 uur de kortste werkweken, vrije tijd lijkt daar de hoofdzaak.

Vakanties zijn bedoeld als ontspanning, maar pakken best vaak anders uit. Volgens een recent onderzoek van Multiscope vinden vakantiegangers in vier op de tien gevallen hun vakantie helemaal of gedeeltelijk mislukt. Da’s best veel.

Mislukking kent meerdere oorzaken. Het kan zijn dat de reis of de accommodatie tegenvalt. Klierende kinderen en al lopende spanningen tussen partners verpesten de sfeer en erger, na vakantieperiodes is er steeds een duidelijke toename in het aantal echtscheidingen, net als na de ‘feestdagen’-maand december. De vakantie is dan niet de oorzaak – problemen liepen vaak al veel langer – maar eenmaal samen weg is er geen ontkomen meer aan.

Als u op vakantie gaat bent u in het goede gezelschap van een kleine 13 miljoen landgenoten die in dezelfde omstandigheden verkeren. Ruim 3 miljoen Nederlanders doen niet mee, om wis- selende redenen vieren ze nooit vakantie.

Nog eens ruim 3 miljoen van ons blijven consequent in eigen land, voor hen geen verre reizen. 4,5 miljoen mensen gaan al- leen naar het buitenland en ruim 5 miljoen doen allebei: in eigen land en over de grens.

Ruim een miljoen doen alleen aan korte vakanties, 6,3 miljoen alleen aan lange vakanties en 5,4 miljoen mensen doen allebei. Gemiddeld gaan vakantiegangers 2,8 keer per jaar weg.

Het complete artikel van Hans van Brussel uit ons dubbeldikke zomernummer leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.