Spring naar de content

Driegesprek: Wieringa, Gerritsen en Thomése over schrijven, reizen en ongemak

Bij gewone stervelingen bederven zaken als ongedierte, ranzige kipkluifjes of bijna-doodervaringen al snel de ideale droomvakantie. Maar voor schrijvers is het allemaal materiaal. Auteurs Tommy Wieringa, Esther Gerritsen en P.F. Thomése over reizen en schrijven. ‘Je hoeft tegenwoordig echt niet meer ergens naartoe om erover te kunnen schrijven. Met een beetje inlevingsvermogen en Google Earth kom je er ook.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

‘Met verbijstering ziet hij hoe naast zich op de achterbank Vic zit te genieten van elk moment
in dit nieuwe, onbekende land. Zij wel. Ze laat zich overweldigen door de hitte, de stoffige aarde, de ongeremde lichamelijkheid waar ze in terecht zijn geko- men en die in niets herinnert aan thuis. Hij benijdt haar vermogen om vrij te kunnen zijn, zich te verliezen. Hij verliest zichzelf nooit. Hij blijft altijd met zichzelf opgescheept, waar hij ook is.’

Uit: De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése

Herkennen jullie zijn gevoel als jullie op reis zijn?
Esther Gerritsen: “Ik vraag me überhaupt in elke nieuwe situatie altijd af: wat zijn hier de regels? Wat is hier de bedoeling? En in het buitenland, op reis, is dat helaas een soort XL-ervaring. Dan kan ik echt denken als iemand raar kijkt: misschien is het dragen van blauwe schoenen hier heel beledigend. Alles kan.”
Frans Thomése: “Wat voor mij reizen lastig maakt, is dat je je routines verliest. Zorgvuldig opgebouwde vanzelfsprekendheden die je moet prijsgeven. Sommige mensen vinden dat heerlijk. Die kunnen niet wachten uit hun gevangenis te stappen en vrij te zijn. Ik vind het omgekeerde. Ik ben thuis vrij en een gevangene in vliegtuigen, bussen en huurauto’s.”
Gerritsen: “Ik vind de huurauto nog wel een van de fijnste manieren van reizen. Want dan heb je toch een soort beschutting. Het is een minihuis waarmee je op reis bent.”
Thomése: “Dan kun je net doen alsof er niks aan de hand is.”
Gerritsen: “Ja.”

 

Het gehele driegesprek leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.