Spring naar de content

Waar komt deze mysterieuze monoliet vandaan?

De alliteratie zou zo de titel van een Suske en Wiske-album kunnen zijn: de mysterieuze mediterrane monoliet, die even uit de kust van het eiland Sicilië op de zeebodem is gevonden, roept in ieder geval enorm veel vragen op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Voor wie niet bekend is met het fenomeen: een (door mensen vervaardigde) monoliet is een uitgehouwen stuk rots. Denk aan Stonehenge of de Menhirs uit Asterix en Obelix.

Wetenschappers van de Israëlische Tel Aviv University die het verzonken exemplaar ontdekten in het water rond het Italiaanse eiland staan voor een raadsel. Wel is duidelijk dat het stuk steen, dat vijftien ton weegt en maar liefst twaalf meter lang is, oud is. Ontzettend oud zelfs: zo’n tienduizend jaar. In die tijd (gedurende de laatste ijstijd) stonden grote delen van de Middellandse Zee nog droog, en behoorde het stuk zeebodem waar de monoliet gevonden werd tot een eiland dat de Pantelleria Veccha Bank genoemd wordt.

Wat verder bijzonder is, is dat het stuk steen drie geboorde gaten bevat, die een mogelijke functie verraden. Anders dan andere monolieten (zoals de Stonehenge in Engeland of de Dolmen in Frankrijk) gaan de onderzoekers hier niet uit van een religieuze functie, maar meer een praktische.

Zo zou het gevaarte gebruikt kunnen zijn als een soort prehistorisch baken, een vuurtoren avant la lettre. Maar de gaten zouden ook kunnen duiden op gebruik als een ordinaire aanlegplaats voor bootjes of vlotten. Wat het echt was blijft natuurlijk gissen. Maar wat de vondst in ieder geval wel aanduidt, is dat er tien millennia geleden al een voortvarende beschaving bestond in wat we nu het Middellandse Zeegebied noemen.