Spring naar de content

Op pad met de best geklede man van Napels

In het zomernummer van HP/De Tijd aandacht voor Giancarlo Maresca, grootmeester van de Orde der Bewakers van de Negen Deuren. U zou hem voor een ordinaire fat kunnen aanzien, maar dan doet u hem tekort. Gert Hage ging mee op pad met ‘de best geklede man van Napels.’ Een reis door de wereld van klassieke mannelijke waarden – de jacht, het stierengevecht, sigaren, wijn, gokken en het juiste pak.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

De grootmeester doet zelf de deur open van zijn appartement aan de Corso Umberto in Napels. Hij is gekleed in een zijden pyjama, hoewel het al tegen lunchtijd loopt. In het jasje zijn zijn initialen geweven, aan zijn voeten draagt hij handgemaakte, kalfsleren slofjes. In de ruime keuken zet de Sri Lankaanse hulp de ingrediënten klaar voor de lunch. Sinds het rookverbod komt hij nog zelden in restaurants, zegt hij, terwijl hij nauwkeurig de olie afweegt waarin een handje ragfijn gesneden ui en prei wordt aangebakken, alvorens hij een al even zorgvuldig afgemeten hoeveelheid risotto toevoegt. Dan een scheutje niet te stevige rosé erbij en vervolgens schepje voor schepje de zelf getrokken kippenbouillon. “Voor ons ridders van de Orde der Bewakers van de Negen Deuren draait het in het leven om aandacht, harmonie en toewijding. Wij staan pal voor de klassieke mannelijke waarden – de jacht, het stierengevecht, sigaren, wijn, gokken en het juiste pak. Onze wereld is die van de elegantie en de voorkomendheid.” Hij loopt naar de ijskast en pakt een potje saffraan uit de deur – ‘rood goud’, mompelt hij. Vijf minuten later zet zijn hulp een perfecte risotto op tafel. De grootmeester schenkt er een Etna 2001 bij, een Siciliaanse wijn uit Calderara, gemaakt van de Nerello Cappuccio druif. “De wijngaard ligt op 750 meter hoogte en – zoals het hoort – in de nabijheid van een rivier. Wijn en zee verdragen elkaar slecht.”

Hij was scheepsofficier, studeerde daarna rechten en filosofie en werd advocaat in Napels. Tot hij in 1997 grootmeester werd van de door hemzelf opgerichte Cavalleresco Ordine dei Guardiani delle Nove Porte, de Ridderorde der Bewakers van de Negen Deuren. Sinds die tijd wijdt hij zich fulltime aan de zoektocht naar het beste dat Europa te bieden heeft aan de klassieke man. Zijn belangstelling ligt vooral bij kleding, een terrein waarop Maresca in Italië, maar ook in Engeland en Frankrijk als een autoriteit wordt beschouwd. Uren kan hij praten over de invloed van de woelige negentiende eeuw op de mannenmode. Over George Bryan (Beau) Brummell, de dandy die de kledingsmaak van de Engelse aristocratie diepgaand beïnvloedde, met zijn voorliefde voor relatief simpele, maar verfijnde en zorgvuldige kledij. Over hoe dat paste bij de ontdekking van de geneugten van het landelijk leven – vissen, jagen en paardrijden – door diezelfde aristocratie, die de zomers doorbracht op hun buitens in Schotland, de heilige grond voor de klassieke man. En dat niet toevallig in diezelfde tijd grote stadsparken als Hyde Park en Bois de Boulogne werden aangelegd, waarin zij konden wandelen, paardrijden en picknicken als zij weer terug waren in de stad. Een heerlijke tijd moet het geweest zijn, verzucht de grootmeester. “Moet je zien wat er nu rondloopt in de parken, met al die schaars geklede joggers. Het is zo spijtig dat de klassieke waarden en geneugten, of het nu gaat om een mooie whisky, een elegante picknick of een gedistingeerd Norfolk-jasje, dreigen te verdwijnen. Als ik in Napels naar een opera in theater San Carlo ga, ben ik nog vrijwel de enige in smoking. De rest draagt van die niemendalletjes. Ik vind het getuigen van een gebrek aan respect voor het gebodene. Of neem het casino. Een paar jaar geleden was ik in Monte Carlo. Ik zag mensen in van die rare broeken en shirts, afschuwelijk, ik ben direct vertrokken. Het leven wordt zoveel mooier, aangenamer en respectvoller als we ons zorgvuldig kleden. Een goed geklede man geeft een boodschap van beschaving af aan de wereld.”

De gehele reportage ‘Napels in stijl’ leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.