‘Rusland en NAVO bereiden zich voor op mogelijke militaire confrontatie’

De in Londen gevestigde denktank European Leadership Network (ELN) nam onlangs een reeks militaire oefeningen van Rusland en de NAVO onder de loep. De bevindingen zijn onheilspellend: ELN betoogt dat de manier waarop zowel Rusland als de NAVO hun militaire oefeningen uitvoeren, een indicatie zijn dat beide kanten zich serieus voorbereiden op een mogelijke confrontatie.

Bij één van de geanalyseerde oefeningen ging het om een Russisch manoeuvre van 16 maart van dit jaar, waarbij 80.000 militairen betrokken waren. Russische luchtlandingstroepen simuleerden een invasie van Letland en ontvingen daarbij ondersteuning van gevechtshelikopters en artillerie. De Baltische vloot voerde onderwijl search and destroy-missies en luchtverdedigingsoperaties uit.

Ook de Noordelijke Vloot, die zijn standplaats heeft in de Barentszee, voerde soortgelijke oefeningen uit. De vloot werd daarin ondersteund door strategische bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen. De Zwarte Zeevloot oefende zich in anti-onderzeebootoperaties. Verder werden Russische troepen gemobiliseerd in de arctische gebieden en op de Koerilen.

NAVO
Voor wat betreft de NAVO heeft ELN vier afzonderlijke oefeningen geanalyseerd. In totaal waren bij deze manoeuvres 15.000 soldaten uit 19 lidstaten betrokken. Eén oefening betrof een landing in NAVO-lidstaten Polen en Zweden door middel van amfibische voertuigen, waarbij ook operaties tegen de Russische exclave Kaliningrad werden gesimuleerd. Bij een tweede oefening werden tankveldslagen met luchtondersteuning in de Baltische staten en Polen gerepeteerd. En ook bij een derde oefening was Polen het gefingeerde strijdtoneel. Daar kwam voor de eerste maal de Very High Readiness NAVO Joint Task Force tot inzet. Deze nieuwe eenheid is speciaal in het leven geroepen om Russische agressie te ontmoedigen.

SOUTH KOREA MILITARY DRILL

Tegen de achtergrond van de toegenomen intensiteit en grootschaligheid waarin militaire oefeningen plaatsvinden, waarschuwt ELN dat ook de kans op een echt militair treffen in Europa toeneemt. De oefeningen worden uitgevoerd met echte munitie. Omdat beide zijden de manoeuvres van de tegenstander nauwkeurig willen monitoren, ontstaan er tijdens de massale troepenbewegingen steeds meer situaties waarin Russische vliegtuigen en vliegtuigen van de NAVO – alsook marineschepen – elkaar tot op angstaanjagende afstand naderen. ”In het huidige politieke klimaat, met het veranderde profiel van de oefeningen, neemt in het huidige klimaat van angst en spanning in Europa daarmee ook het risico op een onopzettelijke oorlog toe”, aldus ELN.

In een reactie noemt de NAVO de studie van de denktank misleidend, omdat ”die de NAVO en de Russische oefeningen op één lijn zet.” Volgens de NAVO simuleren de Russische oefeningen offensieve operaties die zich ook richten op nucleaire faciliteiten, terwijl de NAVO-oefeningen van defensieve en conventionele aard zijn. “Deze (Russische) oefeningen zijn onderdeel van een agressieve Russische militaire doctrine, die zich kenmerkt door gevaarlijke politieke retoriek, verhoogde militaire inzet en de annexatie van de Krim. Dit is de nieuwe strategische realiteit in Europa “, aldus de NAVO. Volgens Moskou zijn de Russische manoeuvres een reactie op de oefeningen van het NAVO-bondgenootschap.

BULGARIA-US-NATO-TRANING

De ELN-analyse komt juist op het moment dat de conflicten in het oosten van Oekraïne weer escaleren. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn door Rusland gesteunde paramilitairen afgelopen maandag een aanval begonnen op Starohnativka, een door Oekraïene gecontroleerde stad. De aanval zou bestaan uit tank- en artilleriebeschietingen. Ook zouden diverse BM-21 Grad-raketten zijn afgevuurd op de stad. Ook de buitenlandse dienst van de EU sprak in een verklaring over “aanvallen op een aantal door de regering gecontroleerde gebieden.”

Rusland, dat ontkent een rol te spelen in het conflict, legt de schuld van de oplaaiende agressie bij Oekraïne. Woordvoerders van de Russisch-separatistische regio’s Donetsk en Luhansk claimen dat Oekraïense troepen zichzelf beschoten zouden hebben om een voorwendsel te creëren voor nieuwe vijandelijkheden.