Spring naar de content

Beursborrel: kotsmisselijk van een wilde achtbaanrit

Het was een historische week op de beurzen. Paniek alom. Beleggers zochten massaal de uitgang. Maandag 24 augustus gaat de boeken in als de nieuwe ‘Zwarte Maandag’. De AEX stond op een gegeven moment zelfs 9 procent in de min en zag de jaarwinst verdampen. De Chinese beurs kende het grootste dagverlies sinds februari 2007. De financiële crisis leek helemaal terug te zijn. Aan het einde van de dolle dwaze beursweek bleek de schade mee te vallen en waren beleggers vooral misselijk van de wilde achtbaanrit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martijn Mom

China kreeg opnieuw de schuld voor de onrust op de financiële markten. De beurs in Shanghai kelderde maandag 8,5 procent door de zorgen over de vertraging van de Chinese economie. Een dag later ging de Chinese beurs opnieuw onderuit en bedroeg het verlies in twee dagen tijd ruim 15 procent.

De Chinese centrale bank besloot daarop de rente voor de vijfde keer sinds november vorig jaar te verlagen. Ook werden de kapitaaleisen voor de banken versoepeld, zodat ze meer geld kunnen uitlenen. Een dag later pompte de Volksbank van China miljarden in de interbancaire geldmarkt in de hoop de economie aan te jagen en de markten te kalmeren. De Chinese beleggers waren niet onder de indruk en de koersen bleven schommelen.

De Chinese markt herstelde pas op donderdag, na zes verliesbeurten op rij. Het herstel kwam vooral op het conto van de Chinese Volksbank, die ingreep om nieuwe koersverliezen en gezichtsverlies te voorkomen. Ook op vrijdag werd de centrale bank gesignaleerd als steunkoper in de markt en ging de beurs wederom vooruit.

De grote vraag blijft: hoe is het nou precies gesteld met de Chinese economie? Economen zijn het er over eens dat de Chinese economische groei vertraagt, maar het blijft gissen hoe slecht of goed het eigenlijk gaat met de planeconomie van de Volksrepubliek. De Grote Leiders hanteren een doelstelling van 7 procent groei voor dit jaar. Opvallend genoeg viel de groei in het tweede kwartaal precies uit op de gewenste 7 procent. Het commentaar van het Chinese nationale statistiekbureau dat het cijfer ,,echt klopt” zorgde destijds voor een WC-Eendmoment bij beleggers. In het eerste kwartaal bedroeg de groei, u raadt het al, ook 7 procent.

Een signaal van Peking over de stand van zaken van de planeconomie zal op dit moment meer houvast bieden dan de aanhoudende stroom van stimuleringsmaatregelen. Ook zal een verlaging van de groeidoelstelling voor dit jaar meer vertrouwen scheppen dan een handhaving.

Een ander probleem is dat het verband tussen de Chinese aandelenmarkten en de economie van het land zeer beperkt is. Ook elders in de wereld werkt de barometerfunctie van de aandelenbeurzen niet meer zo goed. De aandelenkoersen en het beleggersvertrouwen worden vooral gevoed door de constante stroom van stimuleringsmaatregelen van de centrale banken en niet zo zeer door de macrofactoren en bedrijfswinsten. De onrust op de Chinese markten is dan ook vooral een ‘wake-up call’ voor beleggers: Lopen de beurzen niet te ver vooruit op de economie?

Het wordt hoog tijd dat de markten weer op eigen benen leren staan en dat de kraan van goedkoop geld wordt dichtgedraaid. De smeekbedes aan het adres van de Federal Reserve (Fed) om de rente nu vooral niet te verhogen tonen aan dat de markt nog altijd zwaar verslaafd is aan de steun van de centrale banken. Zelfs de Chinese Volksbank gaf de Fed de schuld van het tumult op de beurzen. Het sterke groeicijfer van de Amerikaanse economie dat deze week naar buiten kwam, brengt een renteverhoging in de VS echter een stap dichterbij.

Hoe spectaculair de koersuitslagen van deze week ook zijn, ze zijn slecht voor uitstraling van de beurs. Normaal gesproken halen beursverslagen nooit de voorpagina, alleen grote schommelingen zijn breaking news. Door de duizelingwekkende rit zijn veel beleggers uit de markt geschud en laten particulieren aandelen links liggen, en dat is op termijn nooit goed voor de beurzen.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Onderwerpen