Spring naar de content

Overzicht: welke sportwedstrijden mag u dit weekend niet missen?

U heeft weer een mooi sportweekend voor de boeg, met de laatste dagen van het WK Atletiek, de Ronde van Spanje, de finale van het EK Hockey en natuurlijk de Eredivisie. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Het WK Atletiek in Peking is in volle gang, het kan u niet ontgaan zijn. In de laatste dagen van het WK heeft het Nederlandse vrouwenestafetteteam zich geplaatst voor de finale van de 4×100 meter. Het kwartet, met wereldkampioene Dafne Schippers als tweede loopster, eindigde als derde in de serie en die klassering was voldoende voor een finaleplek. Oranje noteerde bovendien een Nederlands record van 42,32 seconden. Naast Schippers bestaat de ploeg uit Nadine Visser, Naomi Sedney en Jamile Samuel. De Jamaicaanse dames hebben de beste tijd neergezet (41,84). De Verenigde Staten klokte de tweede tijd (42,00) en het team van Trinidad en Tobago de derde (42,24). U kunt de finale zien bij de NOS.

hp atletiek
De Nederlandse estafetteploeg bijna compleet: Dafne Schippers, Jamile Samuel en Naomi Sedney

Protest
De Nederlandse mannenestafetteploeg doet jammer genoeg niet mee aan de finale. Er zou eventueel een protest worden ingediend door de formatie tegen Jamaica, maar daar is van afgezien.  Volgens teammanager Willem van de Worp heeft dat geen zin omdat Liemarvin Bonevacia daarvoor onvoldoende gehinderd zou zijn. Bonevacia werd tijdens zijn sprint gehinderd door Rasheed Dwyer, die even buiten zijn baan kwam. Nederland eindigde uiteindelijk als zesde (38,41) in de serie en miste daardoor de finale. Als Jamaica gediskwalificeerd zou worden, dan zou de mannenestafetteploeg wellicht alsnog aan de eindstrijd deel mogen nemen.

Elleboog
De Nederlandse hockeysters staan in de finale van het Europees kampioenschap in Londen. Vrijdag versloegen ze Duitsland met 1-0. Door de  vroege goal van Ginella Zerbo domineerde Oranje. Maartje Paumen raakte geblesseerd aan haar elleboog tijdens een strafcorner.  Uit onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat de aanvoerster geen grote schade heeft opgelopen en mogelijk wel in actie kan komen tijdens de finale. Zondag spelen de dames tegen Engeland.

HP hockey
Naomi van As in duel met Charlotte Stapenhorst tijdens de halve finale tussen de dames van Nederland en Duitsland bij het Europees Kampioenschap hockey in Londen.

De heren spelen zaterdag ook de finale in het EK. Ze nemen het op tegen Duitsland. De olympisch kampioen en tevens titelverdediger versloeg donderdagavond in de halve eindstrijd Engeland via shoot-outs: 3-2. Na de normale speeltijd was de eindstand 2-2. De NOS zendt de finales uit.

Uitgeschakeld
In Astana wordt het WK Judo gehouden, maar helaas zijn  alle Nederlanders al uitgeschakeld. Alleen Marhinde Verkerk won een medaille. Ze veroverde vrijdag brons in de klasse tot 78 kilogram.

hp verkerk
Marhinde Verkerk (in het wit) in actie

Prachtige overwinning
In de Vuelta doen nog wel Nederlandse wielrenners mee. Sterker nog, vrijdag won een Nederlander. Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo boekte een prachtige overwinning. De 26-jarige coureur schreef de zevende etappe op zijn naam, een bergrit over ruim 191 kilometer met de aankomst bergop in La Alpujarra. Lindeman bezorgde LottoNL-Jumbo daarmee de eerste zege in een grote ronde.  De Drent is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (2013) die een ritzege boekt in de Vuelta.

Zaterdag en zondag staan de achtste en negende etappe op het programma. Zaterdag gaat de rit van Puebla de Don Fabrique naar Murcia, 182,5 kilometer met heuvels en een vlak slot. Zondag gaan de wielrenners van Torrevieja naar Cumbre del Sol, een vlakke rit van 168,3 kilometer met een finish bergop. U kunt de Ronde van Spanje volgen op Eurosport.

Voetbal
Tot slot ook nog voetbal dit weekend. In de Eredivisie speelt zaterdag FC Utrecht tegen FC Groningen, Excelsior tegen De Graafschap, Heerenveen treft PEC Zwolle en Heracles neemt het op tegen FC Twente. Zondag staan Ajax en ADO tegenover elkaar, net als AZ en Roda JC, Vitesse en SC Cambuur en PSV en Feyenoord. Vrijdag speelde Willem II tegen NEC, het werd 0-1. De wedstrijden van de Eredivisie zijn te zien op FOX Sports.