Spring naar de content

Beursborrel: de spierballen van China

Het was opnieuw een onrustige week op de beurzen. De schade van de correctiemaand augustus werd opgemaakt en bedroeg voor de Amsterdamse beurs zo’n 10 procent. In Shanghai stond de teller op een min van ruim 12 procent. Ook de historisch volatiele beursmaand september begon meteen lekker. De Dow-Jonesindex kende de slechtste start van de maand september in dertien jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Martijn Mom

Een naderende renteverhoging in de VS en de onzekerheid over China bleven de belangrijkste thema’s op de markten. Peking stuurde na de amateuristische aanpak van de devaluatie van de yuan vorige maand, opnieuw gemengde signalen naar de markt. De Grote Leiders leken te zijn gestopt met de dure interventies om de beurskoersen te ondersteunen, maar tegelijkertijd kocht het ‘nationale team’ van Chinese effectenhuizen flink aandelen in om de koersen op te krikken. De beurs in Shanghai moest boven de 3000 punten worden getild voorafgaand aan de militaire parade, die donderdag in Peking werd gehouden.

China greep de viering van de Japanse capitulatie tijdens de Tweede Wereldoorlog aan om groots uit te pakken en de bevolking af te leiden van de beursmalaise. De Grote Leiders, die door de beurscrash, de aanhoudende corruptieschandalen en de ontploffing in de havenstad Tianjin flink aan geloofwaardigheid hebben ingeboet, toonden hun spierballen met een spectaculaire stoet van militair wapentuig. Het was voor het eerst dat Peking een parade hield voor de viering van de Japanse overgave. Normaal gesproken worden dergelijke staaltjes van communistisch machtsvertoon alleen van stal gehaald voor de viering van de stichting van de Volksrepubliek.

Controle houden
In een poging de greep op de aandelenbeurzen te versterken, opende China ook een heksenjacht op de ‘schuldigen’ achter de recente beurscrash. Journalisten, handelaren, fondsmanagers en beursbeambten werden bij bosjes opgepakt. Op de Chinese staatstelevisie bekende een financieel journalist dat zijn door sensatiezucht gedreven berichtgeving grote schade heeft berokkend aan zijn land en de beleggers. Naar oud-communistisch gebruik hebben we geen idee wat er precies met deze personen is gebeurd.

De officiële Chinese staatsmedia hebben in de afgelopen weken zelf opvallend weinig geschreven over de dagelijkse wilde koersschommelingen op de beurzen, terwijl de flinke opmars eerder dit jaar wel breeduit op de voorpagina’s werd vermeld.

Toegegeven, China zit gevangen in een lastig dilemma. Aan de ene kant streeft Peking naar een meer marktgerichte open economie en vrijere financiële markten, maar aan de andere kant dwingt de huidige malaise op de aandelenbeurzen tot meer staatscontrole om de particuliere beleggers gerust te stellen. Een ding is wel duidelijk, de Grote Leiders schuwen geen enkel middel om de controle te behouden. Ze kunnen aan veel knoppen draaien en zullen er alles aan doen om een harde landing van de economie en politieke onrust te voorkomen.

Banenrapport
Het Chinese paradefeestje leverde ook een voordeel op. De beurs in Shanghai bleef donderdag en vrijdag dicht. De markten in de rest van de wereld hadden daardoor even geen last van de ruis uit China. Onze centralebankpresident Mario Draghi verhoogde op donderdag de feestvreugde. Super Mario beloofde, indien nodig, de geldkraan verder open te draaien.

Aan het einde van de week verschoof de aandacht naar het banenrapport van de VS. Of de banengroei voldoende munitie geeft aan de Fed om de trekker over te halen en voor het eerst sinds jaren de rente te verhogen, weten we pas zeker op 17 september. Tot dan blijft het gissen.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.