Verenigde Staten investeren opnieuw miljarden dollars in nieuwe atoombommen

Bijna zeventig jaar geleden, op 6 en 9 september 1945, maakten de Amerikanen voor het eerst gebruik van hun atoombommen. Ze bombardeerden de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Ruim 200.000 mensen kwamen om door de helse explosies, de daaropvolgende schokgolven en dodelijke straling. In de decennia daarna zijn nog eens 200.000 mensen bezweken aan de gevolgen van stralingsziektes. Toch houdt dit enorme dodental de grootmachten niet tegen om te investeren in het hernieuwen van kernwapensystemen.

Op de dag van vandaag zijn er nog circa 16.000 kernwapens in omloop, waarvan het leeuwendeel toebehoort aan de Verenigde Staten en Rusland, zo beweert de Nuclear Age Peace Foundation. Ondanks het nucleaire non-proliferatieverdrag blijven deze landen (net als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China) deze kernwapens inzetten als afschrikmiddel. Dat noopt op zijn beurt niet-verdragsstaten, bijvoorbeeld Pakistan en Israël, tot het eveneens vasthouden aan kernwapens.

Volgens de Nuclear Age Peace Foundation kondigde de Amerikaanse overheid onlangs aan dat het de komende dertig jaar duizend miljard dollar (!) wil inzetten in het ontwikkelen en produceren van nieuwe wapenfabrieken en bomsystemen. Dit leidde tot protesten van vredesorganisatie Western States Legal Foundation (WSLF) en andere vredesorganisaties. WSLF eist dat de Amerikaanse overheid het proces van nucleaire ontwapening begint, hetgeen in lijn zou liggen met het nucleair akkoord dat Iran heeft ondertekend met de Verenigde Staten.

WSLF wijst ook op het feit dat veel ontwikkelingen van nieuwe wapensystemen plaats zullen vinden in het Lawrence Livermore kernwapenlaboratorium. Dit laboratorium is volgens WSLF momenteel bezig met het ontwikkelen van een nieuwe kernkop die ook op langeafstandsraketten kan gemonteerd worden.

De Nuclear Age Peace Foundation hoopt dat inwoners van kernmachten en hun partnerlanden – waar veel van de kernkoppen gestationeerd zijn – hun leiders over zullen halen om het kernwapenarsenaal af te bouwen en te vernietigen. “Er zijn 113 landen die voorstander zijn van het afschaffen van kernwapens”, aldus de Nuclear Age Peace Foundation, die er ook op wijst dat er eerder al afspraken zijn gemaakt over chemische en biologische wapens. “Op een soortgelijke wijze kan dat ook met kernwapens, die afgevoerd en vernietigd moeten worden.”