China zet apenleger in om veiligheid luchtbasis te garanderen

Om te voorkomen dat vogels met vliegtuigen botsen of in de straalmotoren worden gezogen, heeft het Chinese leger apen getraind om vogelnesten te vernietigen. Ze worden actief getraind en ingezet om abusievelijke luchtaanvallen van vogels op Chinese straalvliegtuigen te voorkomen. Ornitologen veroordelen deze aanpak.

Al sinds jaar en dag zet de mens dieren in om militaire operaties te ondersteunen. Het laatste voorbeeld is een groep van resusapen, die al sinds afgelopen lente door het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) worden ingezet om vogelnesten in de omgeving van een luchtmachtbasis in het noorden van het land op te sporen en te vernietigen. Het PLA heeft hiertoe speciaal –naast valken – een groep mannelijke resusapen getraind, die een niet nader genoemde luchthaven moeten beschermen tegen de miljoenen vogels die tijdens hun jaarlijkse trek naar het zuiden langs de Oost-Aziatische vliegroute het luchtruim boven de basis doorkruisen.

De primaten zijn opgeleid om stukje bij beetje takken uit nesten te verwijderen, alvorens de restanten van de nesten uit de bomen te schudden. De apen – die ook kunnen salueren – worden voor hun inzet in de anti-vogelmissies door hun trainers beloond met maiskolven. De twee snelste apen van het leger, Qitian en Ziyun, zijn in staat om een nest in minder dan een minuut te ontmantelen. Naar zeggen van het PLA hebben de apen in de afgelopen maand al 180 nesten opgeruimd.

Volgens een woordvoerder van het PLA is de aanpak ‘ecologisch’ vergeleken met de inzet van waterkanonnen og geweren, die eerder gebruikt werden om nesten te bestoken. De apen vernietigen de nesten grotendeels en laten een geurspoor na. Dat weerhoudt vogels ervan terug te keren. Vogelexperts kijken echter anders aan tegen deze aanpak. Die zeggen dat vogels tijdens hun trek in de omgeving van de luchthaven stoppen om te eten en uit te rusten. De hongerige en vermoeide vogels zouden volgens ornitologen gestoord worden tijdens hun rustpauze en in een stressvolle situatie terecht komen. Ze vrezen dan ook dat veel trekvogels om zullen komen.