Spring naar de content

Eredivisie: boos op Blom, een piepjonge keeper en revelatie Heracles

Boze trainers, excellerende spelers en zo nu en dan een mooi doelpunt. Na een week van interlandvoetbal is de eredivisie hervat. De nationale voetbalcompetitie liet het hart van de liefhebber weer sneller kloppen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Debuut van Drommel
René Hake is de interim-trainer van FC Twente en de opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder maakte bij zijn debuut direct een statement. De coach hield Nick Marsman op de bank en koos tegen Ajax voor de pas achttienjarige doelman Joël Drommel. Een jongen die geboren is in het jaar dat de Macarena, Linda, Roos en Jessica en Captain Jack de hitlijsten aanvoerden. En hoewel de jeugdinternational – die twee jaar geleden nog bij de amateurs van IJsselmeervogels speelde – de strafschop veroorzaakte waaruit Nemanja Gudelj de 2-2 eindstand kon aantekenen, was Hake tevreden over zijn keuze. “In zijn totaliteit gezien heeft hij het heel goed gedaan,” vond de trainer. Het gelijk spel betekende pas het tweede punt voor FC Twente, koploper Ajax leed in de Grolsch Veste het eerste puntenverlies.

Blom heeft geen verstand van voetbal
“Dan steek je ons gewoon de gek aan. Dat vond ik het ergste van de hele avond,” was de woedende reactie van Cambuur-coach Henk de Jong zaterdagavond tegen Kevin Blom. Niet omdat de scheidsrechter al in de achtste minuut tegenstander PSV een strafschop had gegeven, of omdat Sander van de Streek direct met een rode kaart van het veld moest. Nee, De Jong kon het niet verkroppen dat Blom bij een 0-6 achterstand twee minuten extra tijd rekende. “Dan heb je echt geen verstand van voetbal. Ja, het had vast nog 6-6 kunnen worden of 0-10, maar als je op zo’n moment extra tijd geeft, stop je een ploeg onder de zoden,” zei de oefenmeester tegen FOX Sports. De Jong betichtte en passant het scheidsrechterscorps van voorkeuren voor de traditionele top-3: “We weten nu wel hoe het gaat: tegen Ajax, PSV en Feyenoord begint de wedstrijd voor ons met een penalty tegen.” Waarvan akte. Luuk de Jong (geen familie) was verantwoordelijk voor het Cristiano Ronaldo’tje van het weekend. De spits van PSV maakte in Leeuwarden een zuivere hattrick binnen 33 minuten.

HenkdeJongBlom_HP
Ze schudden elkaar de hand, maar Henk de Jong (l) was niet blij met Kevin Blom.

Heracles meldt zich aan de top
Het zag er na de eerste competitiewedstrijd niet goed uit voor Heracles Almelo. De ploeg van coach John Stegeman ging met 3-1 onderuit bij promovendus Roda JC en de eerste kenners voorspelden al een zwaar seizoen voor de Heraclieden. Hoe anders is dat zes weken later. Ondanks een moeizame wedstrijd, boekte Heracles zondag tegen ADO Den Haag de vierde overwinning op rij. De Almeloërs bezetten achter Ajax de tweede plaats op ranglijst en daarmee lijkt de nummer veertien van vorig jaar, de revelatie van het huidige eredivisieseizoen te worden. Het prachtige, vernieuwde stadion in Almelo verdient het.

Elia is terug
Hij was invaller tijdens de WK-finale van 2010 en stond onder contract bij Hamburger SV, Juventus en Werder Bremen. Toch raakte Eljero Elia uit beeld bij het Nederlandse publiek. De enige keer dat hij wel het gesprek van de dag was, had hij zijn peperdure Bentley in de prak gereden. Elia besloot deze zomer terug te keren naar de eredivisie. En bij Feyenoord komt een basisplaats steeds dichterbij. Tegen Willem II zorgde Elia – vijf minuten nadat hij in het veld was gekomen ten faveure van wekelijks tegenvallende Bilal Basacikoglu – voor de enige treffer in De Kuip. Hij hielp zijn nieuwe club daarmee aan de beste seizoenstart in acht jaar.