Spring naar de content

In kaart: zoveel grondstoffen verbruikt grootmacht China

China groeide de afgelopen decennia in rap tempo uit tot een economische grootmacht. Ongetwijfeld heeft u talloze producten in huis die zijn voorzien van ‘Made in China’. Al met al kost de productie van zo’n grote hoeveelheid natuurlijk ook veel grondstoffen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Jeff Desjardins van visualcapitalist.com maakte onderstaande tabel, waarin wordt weergegeven hoeveel procent China verbruikt van de totale beschikbaarheid in de wereld. De tabel geeft de grondstoffen weer die het land de laatste drie jaar verbruikte voor eigen consumptie en voor de industrie.

Het percentage van de wereldvoorraad dat China in de afgelopen drie jaar gebruikte voor eigen consumptie en industriële doeleinden.

Hoewel het bruto binnenlands product van China maar 13 procent bedraagt van alle BBP’s ter wereld, is het aantal verbruikte grondstoffen enorm. In de laatste drie jaar werd er meer beton verbruikt dan er in de Verenigde Staten in de gehele vorige eeuw werd verbruikt. Het koolverbruik van China is gelijk aan dat van de rest van de wereld gecombineerd, en ook nikkel, staal en koper worden voor de helft door de economische grootmacht verbruikt. En dan hebben we het alleen nog maar over grondstoffen die voornamelijk worden verwerkt in voor industriële doeleinden. Een groot gedeelte aan rijst, maïs en tarwe gaat op aan de 1,4 miljard inwoners van het land.

Zwakkere economie
Sinds 2010 groeide het bruto binnenlands product van China ieder jaar met vijf tot tien procent, het gevolg van bouw en investering. Vorige maand belandde de Chinese beurs in een vrije val. En tegenvallende cijfers doen weinig goeds voor het consumentenvertrouwen, met beursschommelingen tot gevolg.

Nu de economische groei minder toeneemt dan voorheen zijn de prijzen van enkele grondstoffen flink gedaald, zoals olie – vorig jaar daalde de prijs meer dan vijftig procent. China heeft daardoor een afnemende behoefte aan grondstoffen, ook als exportproduct. Voor Brazilië en Afrika, die veel grondstoffen uit China haalden, is dat een flinke klap. China probeert nu een omslag te maken naar een Europees of Amerikaans model, waar het meer grondstoffen bewaart voor eigen gebruik dan voor de export.

Niettemin lijkt China – waar 18,9 procent van de wereldbevolking leeft – de komende jaren nog de grootste verbruiker van grondstoffen te blijven.

Onderwerpen