Spring naar de content

Kroatië waarschuwt vluchtelingen: ‘Kijk uit voor landmijnen’

Sinds Hongarije de grens met Servië afgelopen woensdag sloot, loopt er een nieuwe route door de Balkan richting Centraal-Europa. Servië grenst namelijk ook nog aan Kroatië, en dat land is wél lid van de EU is, maar geen onderdeel van de Schengenzone. Deze nieuwe route brengt echter extra gevaren met zich mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Op de grens van Kroatië en Servië ligt nog een aantal mijnenvelden, een levensgevaarlijk overblijfsel van de oorlogen van de jaren negentig. Het oversteken van de grens door bossen of velden om douaniers (en de eigenlijk verplichte EU-registratie conform de Dublinverordening) te omzeilen, zoals we op de grenzen van Macedonië en Hongarije veel zagen gebeuren, is hier dus beduidend gevaarlijker.

Landmijnen op de (westelijke) Balkan zijn zo’n twintig jaar na de oorlog nog steeds een probleem. In Kroatië zijn er tussen 2012 en 2015 geen slachtoffers meer gevallen, en dat is te danken aan voorlichting, zoals het verspreiden van kaarten als deze. Maar met name in buurland Bosnië en Herzegovina vallen nog regelmatig slachtoffers. Na de overstromingen van vorig jaar werd er nog gewaarschuwd voor mijnen die door het water verplaatst konden zijn.

En de Kroatische regering wil dat lage slachtofferaantal graag zo houden. Het land heeft de afgelopen jaren flink werk gemaakt van het ontmijnen van de gebieden, en hoopt in 2019 vrij van landmijnen te zijn. De enorme influx van vluchtelingen in de streek roept echter om nieuwe preventieve maatregelen. Daarom stuurt Zagreb experts naar het gebied, om de vluchtelingenstroom in goede (lees: veilige) banen te leiden.

Ook de lokale grensbevolking draagt een steentje bij en waarschuwt de vluchtelingen op diverse facebookpagina’s om vooral niet van de gebaande paden te gaan. Veel mijnenvelden zijn niet of slecht gemarkeerd, en er liggen in Kroatië naar schatting nog zo’n vijftigduizend actieve landmijnen onder de grond. De boodschap van zowel de Kroatische regering als de lokale bevolking is dus die van een reëel, niet te onderschatten gevaar.

kroatie
Kaart van het Kroatische grensgebied met Servië (oost), Bosnië en Herzegovina (Zuid) en Hongarije (noord). Rood zijn actieve mijnenvelden. Via: HCR