Spring naar de content

Hoe advocate Bénédicte Ficq op Badr Hari-leugens moest worden gewezen

Het mediafenomeen Badr Hari is groter dan het sportfenomeen. De vechtmachine weet met losse handjes, gouden kalasjnikovs en het bestijgen van (semi)bekende Nederlanders de laatste jaren beter de roddel- dan sportpagina’s te vullen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Een van de aanhoudende onderwerpen is zijn mishandeling van zakenman Koen Everink, in 2012 alweer tijdens snuiffeest Sensation. Het hoger beroep over die zaak diende afgelopen week, waar Hari topadvocate Bénédicte Ficq een meer dan vurig betoog liet houden waarin onder meer werd gesteld dat ‘alle ratten uit Nederland zijn uit hun holen gekropen om mijn cliënt te beledigen de afgelopen tijd’. Hij zou door de media zijn neergezet als ‘monster en psychopaat’, het OM had zich laten meeslepen in de hetze. Badr zou bovendien dit weekend meedoen aan een toernooi in Marrakech, als hij wederom in voorlopige hechtenis zou worden gezet zou dat flinke financiële schade berokkenen. Uitkomst: Badr mocht het oordeel afwachten op vrije voeten.

Zaterdag liet Ficq onverwachts weten de verdediging van Badr Hari neer te leggen, ‘om haar moverende redenen’. Vanochtend lezen wat de precieze redenen zijn. Misdaadverslaggever John van den Heuvel checkte even of Hari daadwerkelijk zou gaan vechten in Marokko, maar bleek zich al ruim van tevoren te hebben afgemeld.

De vileine tekst van Van den Heuvel vanmorgen in De Telegraaf: “Tijdens het pleidooi zat Badr onderuitgezakt op zijn stoel en onder tafel berichtjes te versturen op zijn mobiele telefoon. Ficq deelde nog maar eens een glanzende folder uit aan de rechters en de aanklagers om te bewijzen dat het toch écht om een heel groot toernooi ging. (-) Eén simpel telefoontje van deze krant was voldoende om de zoveelste leugen van ‘kamp Badr’ door te prikken. De kampioen was helemaal niet van plan in Marrakech te kickbocksen en had zijn deelname al lang geannuleerd.”

Nadat Ficq van De Telegraaf vernam dat ze door Hari was genaaid besloot ze de verdediging neer te leggen. Daarmee doet zich de geestigheid voor dat Ficq een pleidooi hield waarin ze De Telegraaf ervan langs gaf, om er vervolgens door diezelfde ‘ratten’ op te worden gewezen dat Badr Hari haar had voorgelogen.

Overigens: het is een gegeven dat De Telegraaf graag partij kiest in conflicten, maar het gaat te ver de krant van wakker Nederland als anti-Badr te beschrijven. Naar aanleiding van de zaak-Everink schreef Telegraaf-columnist Leon de Winter dat Hari intelligent, charmant en geestig is en hij een rolmodel kan zijn voor veel jonge immigranten. Een parel voor de samenleving.