Spring naar de content

Zien dit weekend: Anton Corbijn, Pan’s Labyrinth & slavinnen van IS

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

2015-09-05 16:41:37 epa04914932 Dutch photographer and film director Anton Corbijn poses for the photographers during the photocall for the movie 'Life' during the 41st Deauville American Film Festival, in Deauville, France, 05 September 2015. The festival runs from 04 to 13 September. EPA/ETIENNE LAURENT

Anton Corbijn
Geen Nederlander fotografeerde zoveel wereldsterren als Anton Corbijn. Zijn loopbaan begon als een manier om dichter bij muzikanten te komen, met succes. Hij raakte bevriend met bandleden van U2 en Depeche Mode, met als resultaat intieme portretten. Benno Tempel van het Gemeentemuseum in Den Haag noemt Corbijn het extra bandlid van veel bands. Tegenwoordig regisseert Corbijn speelfilms. Volgende maand draait zijn nieuwste productie, Life, over de vriendschap tussen James Dean en diens fotograaf, in de Nederlandse bioscopen.
‘College Tour: Anton Corbijn’, vrijdag 25 september om 20.55 op NPO 3

zdw pans labyrinthPan’s Labyrinth
De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro was vastberaden om in geheel eigen stijl een sprookje te maken. Del Toro kreeg veel geld om Pan’s Labyrinth (verschenen als: El laberinto del fauno) in het Engels te produceren, maar sloeg hij dit aanbod meerdere keren af. Mogelijk was het een slimme keuze want de film kreeg drie Oscars, een BAFTA en een staande ovatie op het filmfestival van Cannes, dat naar verluidt tweeëntwintig minuten duurde. De (Spaanstalige) film speelt zich af in het Spanje van 1944. Franco regeert als dictator, en de nog jonge Ofelia en haar zwangere moeder trekken in bij in bij stiefvader, officier in Franco’s leger. Ofelia ontmoet in de bossen rondom het huis een faun die haar meeneemt naar een fantasiewereld, ver weg van alle oorlog.
‘Pan’s Labyrinth’, vrijdag 25 september om 23.30 op NPO 2. Bekijk hier de trailer

1218.w2280.0.27354e0Nacht van de Wolf
In het kader van het 20-jarige jubileum van het Uur van de Wolf koos de redactie de meest bijzondere documentaires uit het oeuvre. Het zijn vijf publiekslievelingen geworden die in de nacht van 26 september herhaald worden. De reeks begint met een documentaire over Braziliaanse erotische poëzie, gevolgd door de legendarische documentaire over volkszanger André Hazes (vanaf 0.50), een portret van Ramses Shaffy (vanaf 02.16), een documentaire over violiste Janine (03.24) en een familieportret van de zoon van fotograaf Eddy de Jongh (04.53). Heeft u liever een goede nachtrust? De documentaires staan vanaf 27 september ook op de website van NPO.
‘De nacht van de wolf’, zaterdag 26 september om 23.33

isisUit handen van IS
Advocaat Khalil al Dakhi redt met zijn team ontvoerde meisjes en vrouwen uit de handen van terreurgroep Islamitische Staat. Het is een zelfmoordmissie voor de meisjes, want wie gesnapt wordt, keert niet levend terug. Toch durven de mannen die gok te wagen om de levens van vaak jonge, Koerdische meisjes te redden. De makers spreken ook met de meisjes, vaak gehouden als slavinnen binnen de grenzen van het zelfverklaarde kalifaat.
‘Vranckx’, zaterdag 26 september om 26 september om 20.10 op CANVAS 

SpinozaOpera over Spinoza
Al sinds zijn tienerjaren liep componist Theo Loevendie rond met het idee om een muziekstuk te schrijven rondom de filosoof Baruch Spinoza. Op jonge leeftijd las hij over de filosoof en zijn ideeën over vrijheid van meningsuiting. Loevendie herkende zich in deze idealen, maar wist niet hoe hij hier een opera van moest maken. Opera’s zijn immers moord en doodslag en het bijzondere van Spinoza zit in zijn hoofd, concludeerde hij. Decennia later pakt hij het idee toch weer op, vastgelegd in een documentaire.
‘Alles wat klinkt’, zondag 27 september om 13.01 op NPO 2

50-50-movie-poster1-copy50/50
Hoewel 50/50 over kanker gaat is het geen melodrama, maar een komedie. Acteur Seth Rogan en screnarioschrijver Will Reiser schreven het script. Reiser is ervaringsdeskundige; hij kreeg op zijn 25ste kanker. In de film wordt bij Adam (Joseph Gordon-Levitt) op zijn 27ste een zeldzame vorm van de ziekte geconstateerd, tot zijn grote verbazing. Hij heeft zijn hele leven niet gerookt en gedronken. Nu zit er niks anders op dan te vechten voor zijn leven. 50/50 werd geheel tegen de verwachtingen in niet genomineerd voor een Oscar, maar wel een Golden Globe nominatie voor Beste komedie.
’50/50′, zondag 27 september om 22.40 op NET 5

zdw the internThe Intern
De zeventigjarige Ben (Robert De Niro) is op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij kiest voor een stageplaats bij een webshop voor tweedehandskleding. Het blijkt een gouden match tussen hem en zijn stagebegeleider annex directrice Jules (Anne Hathaway). Hij leert vlug en vindt veel manieren om zich nuttig te maken. Er ontstaat geen vurige, romantische affaire maar een hechte vriendschap, terwijl Jules als zakenvrouw met haar bedrijf wil doorbreken. De Volkskrant concludeert: “Klinkt als een soft, ondramatisch onderwerp, maar het oprecht goedgemutste, sympathieke The Intern komt er een heel eind mee.”
‘The Intern’, draait momenteel in de bioscopen. Bekijk hier de trailer.