Spring naar de content

Opmerkelijk: Van der Steur voerde nooit overleg over Volkert – maar mag blijven

De Tweede Kamer was donderdag mild voor minister Ard van der Steur van Justitie. Zijn geblunder op het dossier Volkert van der Graaf wordt hem niet fataal, zelfs de PVV slikte de beantwoording van vragen de minister en gaf een laatste waarschuwing.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

In het debat dat met minister Ard van der Steur (VVD, Justitie) werd gevoerd stelde de bewindsman dat hij ter voorbereiding op het vragenuur, waarin vragen over de foto van Volkert van der Graaf werden gesteld, een bijeenkomst met alle hooggeplaatsten van zijn ministerie belegde. Tijdens die gesprekken ging het voornamelijk over de vraag met mediaverbod was overtreden met publicatie van de foto. Die vraag was vrij eenvoudig te beantwoorden met ‘nee’. Tevens kwam meerdere malen (‘her en der’) aan bod dat het ministerie overleg had gevoerd over het maken van een foto. Volgens eigen zeggen gingen bij de minister geen ‘alarmbellen’ af toen hij dit hoorde. Van der Steur: “Ik had, toen ik een beschrijving kreeg van hoe de kous er ongeveer uit zou kunnen zien, moeten vragen naar het naadje. Dat heb ik niet gedaan.”

Nog opmerkelijker was dat tijdens het debat bleek dat Van der Steur sinds zijn aantreden nog nooit een overleg over de zaak-Van der G. heeft gehad. Het dossier over de belangrijkste moordzaak uit de recente historie behoorde blijkbaar niet bij het inwerktraject van de nieuwbakken minister. Volgens Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is dat ‘onbegrijpelijk’, in dat geval is het nog onbegrijpelijker dat Van der Steur zich zonder de nodige dossierkennis volledig op een ‘ambtsbericht’ beriep bij de beantwoording van de Kamervragen. Des te meer omdat het betreffende ambtelijk schrijven achteraf de benodigde context zou missen volgens de minister. Het ambtsbericht werd dan ook inzet van het debat, onder meer CDA-Kamerlid Oskam wilde het kunnen inzien. De minister wil dit niet, omdat het OM dan in de toekomst mogelijk geen volledige openheid van zaken meer zou durven. Het leidt – niet voor het eerst – tot onenigheid tussen Van Miltenburg en de oppositie als de Kamervoorzitter de discussie hierover wil afkappen, maar het ambtsbericht blijft geheim.

De Kamer oordeelt uiteindelijk dat de minister een ‘haperend politiek gevoel’ (Segers) etaleerde, maar het toegeven van inschattingsfouten redden de minister. Een belangrijk argument om de minister het voordeel van de twijfel te geven is bovendien zijn korte periode op het ingewikkelde ministerie, waar ook een ervaren rot als Ivo Opstelten niet in staat bleek de regie te kunnen voeren. Een nieuwe politieke personele wisseling zou de macht van het ministerie alleen maar versterken.