Spring naar de content

Opluchting: het jojo-kwartaal is voorbij

Het was weer een wispelturige week op de beurzen. Koerskelderingen en herstelrally’s wisselden elkaar in rap tempo af. De schade van de historisch lastige en onrustige beursmaand september werd opgemaakt en viel dankzij een opleving in de laatste twee handelssessies van de maand nog enigszins mee. Over het derde kwartaal was het beeld dramatischer en de Amerikaanse beurzen realiseerden de grootste kwartaalverliezen in vier jaar tijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Martijn Mom

De beurswijsheid ‘Sell in May, and stay away, but remember to come back in September‘ lijkt tot nu toe voor dit jaar op te gaan. De AEX stond eind april op 487,85 punten en eind augustus op 445,03 punten. Nog beter was geweest om uit te stappen op 27 april en op 24 september terug te keren. De Amsterdamse hoofdindex stond toen op niveaus van respectievelijk 509,24 en 409,86 punten. Ach ja, met de wijsheid achteraf is het makkelijk scoren. En het is nog maar afwachten wat de markt in het laatste kwartaal gaat doen.

Beleggers waren in ieder geval blij dat het jojo-kwartaal achter de rug is en begonnen met frisse moed aan het laatste kwartaal van het jaar. Wat staat ons nog te wachten tot het einde van het jaar? Eerst komen deze maand de derdekwartaalcijfers naar buiten. De verwachtingen voor de bedrijfswinsten zijn niet erg hooggespannen, dus dat scheelt, en er zijn tot nu toe weinig winstwaarschuwingen geweest. De kwartaalresultaten zullen in ieder geval meer duidelijkheid verschaffen over de impact van de onzekerheid rond China op de bedrijfswinsten.

Verder hangt de eerste Amerikaanse renteverhoging in jaren boven de markt. De Amerikaanse centrale bankiers vergaderen in oktober weer over het rentebeleid. In recente toespraken herhaalde Fed-voorzitster Janet Yellen dat een rentestap dit jaar op tafel ligt, maar afhankelijk zal zijn van economische data. De cijfers over de Amerikaanse banenmarkt, die vrijdag naar buiten kwamen, vielen tegen en de rente zal waarschijnlijk in oktober nog niet worden verhoogd. De markt lijkt na de onrust rond het rentebesluit in september wel wat minder nerveus te zijn over de eerste renteverhoging in negen jaar. Maar dat kan zo weer omslaan.

Wat gebeurde er verder in deze overgangsweek? Volkswagen kreeg de ene na de andere dieselclaim om de oren en ook zwelde de kritiek op de Europese mileutoezichthouders aan. De Duitse autobouwer werd door de Amerikanen aan de schandpaal genageld, terwijl er in Europa veel meer VW-dieseltjes rondrijden en jaarlijks worden getest.

Apple verkocht in de eerste dagen na de lancering een recordaantal van zijn nieuwste iPhones. Grappig detail is dat nep Apple-winkels in China als paddenstoelen uit de grond schieten. De nepwinkels verkopen wel echte iPhones en de relatief dure smartphones vliegen in de Volksrepubliek als warme broodjes over de toonbank, dus zo slecht gaat het daar niet.

Grondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore bezorgde beleggers aan het begin van de week de grootste schrik. De grondstoffenreus raakte maandag een derde van zijn beurswaarde kwijt, na een alarmerend analistenrapport over de schuldenpositie van het Brits-Zwitserse bedrijf. Op de beursbuis waarschuwden enkele paniekzaaiers zelfs voor een nieuw ‘Lehman-moment’. De val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers luidde in 2008 de financiële crisis in. De bestuurders van Glencore slaagden er echter in de aandeelhouders gerust te stellen en de koersval werd in de rest van week weer goedgemaakt.

Ik ga een balletje slaan op de mooie golfbanen in Portugal en zal met een schuin oog de verkiezingen in het land in de gaten houden. Gaan de Portugezen zondag korte metten maken met het harde bezuinigingsbeleid en de belastingverhogingen van de zittende regering? Of zal Pedro Passos Coelho de eerste premier worden van de vijf eurolanden die steun kregen, die zijn karwei mag afmaken? Het wordt een spannende strijd, maar het laatste lijkt het geval te zijn. Een goed weekeinde.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.