Spring naar de content

Waar staat Nederland op het tennisveld?

2015 was voor de Nederlandse tennissers een jaar vol diepe dalen en een enkele piek. Welke gebeurtenissen sprongen eruit? Een overzicht van het Nederlandse tennisseizoen aan de hand van vijf nieuwskoppen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Dieptepunt voor Nederlandse tennissers
2015 is het tennisjaar waarin Nederlandse tennissers voor het eerst in jaren geen een speler in de mondiale top-honderd had staan. Sinds november 2009 was ons land altijd vertegenwoordigd in de top-honderd van het mannentennis, eerst door Thiemo de Bakker, vervolgens door Haase en Sijsling en ook nog even Jesse Huta Galung. Haase zakte in februari naar de 102de plaats, maar kon terugkeren naar een 59ste plaats. De Bakker zakte naar een 146ste plaats en over Huta Galung zijn boeken vol geschreven. De Haarlemmer maakte een emotionele scheiding door en zakte 171 plaatsen naar plek 436. Bij de vrouwen kent ons land inmiddels in Kiki Bertens weer een top-honderdspeelster.

Professionaliteit Haase niet te rijmen met desertie uit Davis Cup
Met lichtelijk ongenoegen verneemt captain Jan Siemerink dat zijn kopman voor de Davis Cup Robin Haase zich afmeldde voor het treffen met Zwitserland. De Hagenaar, op dat moment de nummer 71 van de wereld, wil aan zijn ranking werken. Het resultaat: een uitgekleed Nederlands team dat verliest van Roger Federer en co. Het is Haase’s eerste absentie van de ploeg sinds zijn debuut in 2006.

Tot leedvermaak van velen stelt Haase teleur en verliest in het weekend van de Davis Cup-onmoeting in het Poolse Szczecin van Kamil Majchrzak, de nummer 353 van de wereld. En weg is de hoop op een positieve ranking en een Nederlandse ploeg die weer veroordeeld is tot wedstrijden in de Jupiler League van het landentoernooi. Tel daar alle vroege demasqués op de Grand Slams bij op en de crisis in het Nederlandse tennis lijkt compleet.

Haase -hp

Bertens: ‘Jaar lang dacht ik dat ik kanker had’
Over het verhaal Kiki Bertens kan een prachtige roman geschreven worden. De 23-jarige tennisster liep een jaar rond met de gedachte dat ze kanker had. Maar door onzekerheid over de aard van de tumor in haar hals trad ze niet naar buiten. “Het is moeilijk om te horen dat je een slecht jaar achter de rug hebt, terwijl je niet kunt vertellen wat de reden is. Ik heb het lang voor me gehouden, omdat ik geen zekerheid had over die tumor. Ik wilde vragen vermijden, dan zou ik me alleen maar slechter voelen,” vertelde ze hierover tegen de Volkskrant. Ze slaapt amper en presteert logischerwijs slecht. Ze krijgt in mei het positieve nieuws te horen dat het vals alarm is, gaat weer slapen en keert dus terug in de top-honderd.

Bertens - hp

We horen gewoon in wereldgroep I thuis
De successen die Bertens behaalt met de Fed-Cup-ploeg, de vrouwelijke variant van de Davis Cup, vergoeden ook veel tijdens haar donkere periode. In teamverband kan ze wel wedstrijden winnen. Michaella Krajicek, Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en Bertens zijn sinds februari 2013 ongeslagen en halen in april met een overwinning op de sterke Australische ploeg voor het eerst sinds 1998 de wereldgroep, waarin de beste acht tennislanden vertegenwoordigd zijn. Australië wordt in Den Bosch met klinkende 4-1 overwinning aan de zegekar gebonden.

Qua ranking hebben de Nederlandse tennissters niets te zoeken in de wereldgroep. In de top-85 van de WTA-ranking staat geen een Nederlandse. Coach Paul Haarhuis zei na de overwinning op Australië.:“Maar qua teamspirit en hoe we spelen in de wedstrijden, hebben we er alles te zoeken.” De Nederlandse dames starten komende februari hun avontuur in de hoogste klasse van de Fed Cup tegen Rusland.Fed Cup - hp

Nederlandse dubbelspecialist Rojer wint Wimbledon
Dan het hoogtepunt voor het Nederlandse tennis dit seizoen. Tennisminnend Nederland wist allang dat de man van Curaçao een dubbelspecialist was. Maar nu zeventien jaar na het laatste Nederlandse dubbelsucces op een Grand Slam behaalt Rojer zijn eerste grandslamtitel op Wimbledon. Met zijn partner, de Roemeen Horia Tecau, verslaat Rojer het Australisch/Britse duo Jamie Murray en John Peers in drie sets: 7-6, 6-4, 6-4. Het is naast de successen in de Fed Cup een uniek hoogtepunt voor Nederland dit jaar. Op tennisgebied kent ons land geen structurele toppers meer. Daarom zullen we moeten genieten van pieken als die in de Fed Cup.

Rojer - hp

Onderwerpen