Spring naar de content

Uit het dagboek van een voetbalverslaafde: alle Super Sunday-wedstrijden op een rij

Het zijn van die dagen waar je als liefhebber speciaal voor hebt getraind, de langgerekte Super Sunday’s. Alle randvoorwaarden zijn aanwezig, verrassingen uitgesloten; de proviandvoorraad is een dag eerder aangevuld, een extra ijskast naar de televisiekamer versleept, zonlicht buitengesloten en in de keuken is alles zo geprepareerd dat de gerechten alleen maar opgewarmd hoeven worden. Veel meer kan je als voetbalverslaafde niet doen, ten einde optimaal kijkplezier na te streven. Na 14.30 uur komt sowieso niemand meer de deur in. Het schoonmoeder-alert is al weken geleden uitgevaardigd. Code rood.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

08.30 uur: Match Of The Day (BBC 1)
13.15 uur: Match Of The Day 2 Extra (BBC 1)
Ter opwarming begint de superzondag al in de vroege ochtend. De zaterdagavond-uitzending van Match Of The Day laten we bewust en speciaal voor de gelegenheid aan ons voorbij gaan. We bewaren Gary Lineker ter opwarming van de dag. Koffie, scrambled eggs, toast, witte bonen in tomatensaus, gebakken champignons, bloedworst en bacon worden geserveerd als de lange stoet zaterdagwedstrijden passeert.Tussen 10.00 uur en 13.15 uur – als de volgende Match Of he Day van start gaat – zit een behoorlijk lastig gat. Tijd om de hond eens even goed uit te laten, of nog wat aandacht aan de familie te besteden want de rest van de dag zie je ze niet meer.

In de tweede uitzending van Match Of The Day, onder leiding van Mark Chapman, zal ongetwijfeld vooruit geblikt worden op de twee Engelse superzondagduels. Iets wat de Engelsen als geen ander kunnen. Als het programma is afgelopen kunnen de laatste voorbereidingen worden getroffen, zowel in sanitair- als culinair opzicht. Ook is er tijd om op de valreep nog enkele weloverwogen superzondagweddenschappen te plaatsen.

14.30 uur, Liverpool: Everton – Liverpool
Het voetbalfeest begint met een schakelprogramma tussen twee wedstrijden. Allereerst is daar de, ietwat gedevalueerde, Mersey Side derby, want de nummer negen (Liverpool) speelt tegen de nummer vijf (Everton). Pikant detail: de penibele situatie waarin Liverpool-manager Brendan Rogers zich bevindt. Ontslag dreigt bij een nieuwe nederlaag en de belangrijkste kandidaat om hem op te volgen is, naar verluidt, Ajax-trainer Frank de Boer. En laat De Boer deze week nou net gezegd hebben dat het moment waarop hij Ajax verruilt voor een club in de Premier League ‘steeds dichterbij’ komt.

epa04959404 Liverpool's Adam Lallana (L) celebrates with his teammate Danny Ings (R) after scoring the 1-0 lead during the UEFA Europa League group B soccer match between Liverpool FC and FC Sion at Anfield in Liverpool, Britain, 01 October 2015. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
Adam Lallana (L) en Danny Ings van Liverpool vieren hun doelpunt tijdens de wedstrijd tegen FC Sion in de UEFA Europa League

Het lijkt me volledig plausibel: Frank de Boer wordt de nieuwe trainer van Liverpool en een overwinning van Everton kan dat proces alleen maar versnellen. 1 + 1 is lang niet altijd 2 in de even schimmige als gesloten voetbalwereld, maar in dit geval lijkt het rekenwerk waterdicht.
Quotes 1: 2.60, X: 3.20, 2: 2.60
Tip: 2-1

14.30 uur, Amsterdam: Ajax – PSV
Afgaande op de resultaten in Europa deze week (CSKA Moskou-PSV 3-2 en Molde-Ajax 1-1) verwachten we er helemaal niks van, dan kan het alleen maar meevallen. Om de competitie nog een beetje spannend te houden (liever gezegd: om niet op een achterstand van acht punten te worden gezet) doet PSV er verstandig aan op de volle winst te spelen. En we weten allemaal wat dat betekent: ruimte en kansen voor Ajax. Maar de Amsterdammers kampen met een stroeve afwerking, moeten het vooral hebben van bevliegingen bij Fischer en El Ghazi. Eigenlijk is het wachten nog steeds op de definitieve doorbraak van Davy Klaassen. Alleen de nieuwe aanvoerder kan een vroegtijdig vertrek van Frank de Boer naar Liverpool voorkomen. Ajax – PSV zal de geschiedenis ingaan als de wedstrijd van Davy Klaassen.

2015-09-26 00:00:00 AMSTERDAM - Davy Klaassen van Ajax juicht na de 1-0 van Nemanja Gudelj van Ajax. Ajax wint in de eredivisie met 2-0 van FC Groningen. ANP OLAF KRAAK
Davy Klaassen van Ajax juicht na de 1-0 van Nemanja Gudelj van Ajax tegen FC Groningen

Quotes 1: 2.00, X: 3.60, 2: 3.60
Tip: 1-1

17.00 uur, Londen: Arsenal – Manchester United
Bereid u voor op de zoveelste Louis van Gaal-show. Maar deze wedstrijd is meer dan Wenger tegen Van Gaal. Dit is ook: Alexis Sanchez en Theo Walcott versus Wayne Rooney en Memphis Depay. Cazorla en Özil, tegen Mata en Martial, de new kid on the block, er is zoveel om je op te verheugen. In de voorbeschouwingen tot dusver was de discussie tussen de oud-internationals Jamie Redknapp en Michael Owen om te lachen. Redknapp noemde Martial ‘het grootste 19-jarige talent sinds Lionel Messi’. Terwijl Owen juist zei dat de kwaliteiten van Martial ietwat worden overschat.
Quotes 1: 2.10, X: 3.30, 2: 3.30
Tip:3-3

17.30 uur, München: Bayern München-Borussia Dortmund
Hoe zit dat nou met Arjen Robben? Wat een verhaal is dat! Met kop en schouders de beste Nederlandse voetballer van het moment, maar niet geselecteerd voor het Nederlands elftal terwijl hij voor deze kraker wél is opgenomen in de wedstrijdselectie van Bayern. Huh? Robben is ‘in de laatste fase’ van zijn herstel en zit tegen Dortmund vermoedelijk op de bank, zo liet Guardiola doorschemeren. Maar wat als Robben invalt, kiplekker oogt en de wedstrijd naar zijn hand zet? Zal de eminente bondscoach hem dan alsnog oproepen voor misschien wel de belangrijkste interlands van het jaar, tegen Kazachstan en Tsjechië?  Dat mogen we toch wel hopen! Een definitieve selectie bestaat alleen op papier.

2015-09-03 21:12:52 AMSTERDAM - Arjen Robben van het Nederlands elftal verlaat het veld tijdens het EK-kwalificatieduel tegen IJsland. ANP KOEN VAN WEEL
Arjen Robben verlaat geblesseerd het veld tijdens het EK-kwalificatieduel tegen IJsland

Quotes 1.60, X: 4.00, 2: 5.50
Tip: 3-1

20.30 uur, Madrid: Atletico Madrid – Real Madrid
Wat we ervan kunnen zeggen is dat de pizza inmiddels is verorberd en dat Atletico tot dusver niet echt heeft kunnen imponeren dit seizoen. Maar dat zegt niks over de grandeur van de Madrileense derby, de doordeweekse Champions League-wedstrijden tegen Benfica (Atletico) en Malmö (Real), waren eigenlijk niet meer dan opwarmertjes voor dit spektakelstuk. Atletico-Real is waar het om gaat! “De belangrijkste wedstrijd van het jaar,” zei Alvaro Arbeloa zonder overdrijven. Al was het alleen maar om de schande van de smadelijke 4-0 van vorig seizoen te wissen.

bale-en-ramos-terug-bij-real-in-derby-madrid
Gareth Bale en Sergio Ramos zijn zondag weer inzetbaar voor Real Madrid in de stadsderby tegen Atlético

Quotes 1: 2.75, X: 3.20, 2: 2.50
Tip: 1-2

20.45 uur, Milaan: AC Milan – Napoli
Een wedstrijd die in alle Superzondaglijstjes voorkomt, maar waarom eigenlijk? Het is lang geleden dat we eens goed zijn gaan zitten voor een Italiaanse competitiewedstrijd en ook vanavond zullen we het meeste kijkplezier vermoedelijk beleven in Madrid. Dat ze überhaupt nog een representatief elftal kunnen opstellen bij Milan mag een wonder worden genoemd want een  schuldenlast dreigt de eens zo superieure club te verstikken. Een zekere Bee Taechaubol heeft weliswaar 48 procent van de aandelen overgenomen, een transactie waar zo’n 485 miljoen euro mee gemoeid is, maar clubeigenaar Berlusconi zit nog steeds op het geld te wachten. En nu begint de tijd een beetje te dringen. Een beetje ADO Den Haag, maar dan in het groot. Weet zo’n Berlusconi ook weer waar hij staat.
Quotes 1: 2.75, X: 3.30, 2: 2.60
Tip: 0-0

21.00 uur, Marseille: Paris St. Germain – Olympique Marseille
Zlatan Ibrahimovic werd zaterdag 34 jaar en wil zondagavond, voor eigen publiek, nog wel een feestje vieren. We zijn geneigd de Franse competitie ietwat te onderschatten, maar voor deze kraker zitten we graag nog tot een uurtje of 23 aan de buis gekluisterd. Spannend? Nee, niet echt. Zlatan scoort twee keer, verbreekt daarmee het doelpuntenrecord van Pauleta en dat was het. Bij de bookmakers is PSG-Marseille in ieder geval de meest voorspelbare superzondagklassieker. Logisch ook want Olympique Marseille behaalde dit seizoen slechts acht punten uit de eerste acht wedstrijden, verloor de laatste twee competitiewedstrijden en staat zestiende op de ranglijst. Dus ligt onderschatting op de loer en blijft de grootste verrassing sinds jaren bewaard voor laat op de avond.

2015-09-30 22:29:55 Paris Saint-Germain's Swedish forward Zlatan Ibrahimovic celebrates after scoring a goal during the UEFA Champions League group A football match between Shakhtar Donetsk and Paris Saint-Germain at the Arena Lviv, in the Ukrainian city of Lviv, on September 30, 2015. AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Zlatan Ibrahimovic viert zijn goal in de wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk in de UEFA Champions League

Quote 1: 1.40, X: 4.30, 2:7.50
Tip: 2-3

Welterusten en tot volgend jaar.

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: voetbal.

Onderwerpen