In dit Indiase dorp stierven alle mannen bij het oversteken – op één na

In een klein dorp India sterven vrijwel alle mannelijke bewoners door een snelweg. De afgelopen jaren stierven 25 mannen in een poging over te steken. Slechts één mannelijke bewoner van het dorp is nog in leven.

Het is bekend dat de wegen in India gevaarlijk zijn. Ze zijn smal en zitten vol kuilen, en er zijn geen markeringen. Zo niet de snelweg 44 in de zuidelijke Indiase deelstaat Telangan. De vierbaansweg is kaarsrecht, goed geasfalteerd, heeft duidelijke wegmarkeringen en raast dwars door het dorp Peddakunta, waar de 25 mannelijke inwoners verongelukten. Niet voor niets wordt Peddakunta in de volksmond het Weduwendorp genoemd.

Aan de ene kant van snelweg 44 liggen de huizen van inwoners van Peddakunta, aan de andere kant is het gemeentebestuur gehuisvest. Inwoners die aanspraak willen maken op pensioen of financiële steun of het vacatureaanbod willen bekijken, kunnen dat alleen bij het gemeentehuis en moeten dus de weg oversteken. Sinds de snelweg negen jaar geleden is aangelegd, verongelukten 25 mannelijke dorpelingen bij een poging aan de overkant te komen.

In de hutten van de 35 families van Peddakunta zijn geen mannen meer te vinden. Er wonen nu alleen nog vrouwen, kinderen en oude mensen – en één man onder de 60. De achtergebleven vrouwen kunnen maar moeilijk rondkomen, terwijl de levensstandaard toch al laag is. De hutten waarin de inwoners van Peddakunta leven zijn primitief. Badkamers ontbreken, net als meestal de keuken. Gekookt wordt in de woonkamer, op een leemkachel. Geld voor een gasfornuis is er niet.

Al jaren vragen de bewoners aan de lokale autoriteiten van Peddakunta om een ​​voetgangersbrug over, of een tunnel onder de vierbaansweg te bouwen. De roep van de dorpsbewoners om de lokale verkeersveiligheid te verbeteren, is tot dusver echter onbeantwoord gebleven.

Ook in andere delen van India is het erbarmelijk gesteld met de verkeersveiligheid. Volgens de World Health Organization heeft het land jaarlijks meer dan 230.000 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Naast de slechte staat waarin veel wegen in India verkeren is volgens verkeersdeskundigen ook het gebrek aan rijvaardigheidstraining en de roekeloze rijstijl van veel Indiase bestuurders hier debet aan.

Beeld: ANP