Spring naar de content

Eredivisie: struikelpartij PSV, onrust in Leeuwarden en drie keer Kuyt

Na een weekend rust vanwege het interlandvoetbal, zijn de ogen van de voetballiefhebbers weer gericht op de eredivisie. Tijdens de negende speelronde zagen zij onder andere dat Ajax van Heracles Almelo won, PSV zich liet verrassen en Feyenoord over sc Heerenveen heen walste.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Amsterdamse internationals
Een groot aantal spelers van Ajax was betrokken bij het demasqué van Oranje eerder deze week, maar volgens trainer Frank de Boer kwamen ze niet al te aangeslagen terug: “Ze weten nog niet wat ze missen, hebben nooit een groot toernooi meegemaakt. Daarnaast maakten Kenny Tete en Anwar El Ghazi hun debuut”, stelde de coach. De Amsterdamse internationals deden het in de topper tegen nummer drie Heracles Almelo naar behoren. Tete en Jaïro Riedewald hielden voor de zevende keer dit seizoen de nul. El Ghazi deed wat hem in Oranje niet lukte en zette zijn ploeg op prachtige wijze op voorsprong. Dankzij een mooie knal van Nemanja Gudelj won Ajax terecht met 2-0 in het Polman Stadion.

Neefje van
Concurrent PSV sneed zichzelf zaterdagavond lelijk in de vingers. De regerend kampioen had op papier een makkelijke avond met een thuiswedstrijd tegen Excelsior, maar hield slechts een punt over aan het duel. Na een moeizame wedstrijd leek een goal van Davy Pröpper genoeg voor de Eindhovense winst. In de blessuretijd gleed invaller Stijn Schaars echter onderuit, kon Tom van Weert voorgeven en Nigel Hasselbaink, het neefje van oud-international Jimmy Floyd, de gelijkmaker binnenschuiven. “Dit was onvolwassen van mijn ploeg. We hebben het echt weggegeven”, mopperde trainer Philip Cocu, die stelde dat de winst bij Ajax van twee weken geleden opeens veel minder waarde had.

Ongelukkige Mulder
Op het oog was er niets bijzonders aan de 1-1 tussen SC Cambuur en AZ, ware het niet dat er na afloop nog lang werd gepraat over de Alkmaarse goal van Vincent Janssen. De AZ-spits beroerde de bal vlak voor zijn treffer met de arm. Het moment kwam voorbij op het videoscherm in het stadion en dat maakte van scheidsrechter Siemen Mulder de paria van het Friese publiek. “Er is een richtlijn dat discutabele momenten niet worden getoond. Maar ik denk dat de mensen in de regiekamer het ook niet direct gezien hebben, dus ik wil daar niet te hard over oordelen. Maar het zorgt inderdaad wel voor onrust”, blikte de arbiter terug. Trainer Henk de Jong baalde, maar had respect voor Mulder, die zijn fout toegaf: “Liever iemand die eerlijk is, dan een scheidsrechter die zich eruit probeert te lullen.”

Ongelukkigere Mulder
Elders in Friesland, maar dan bij sc Heerenveen, stond een nog ongelukkigere Mulder op het veld. Doelman Erwin Mulder (geen familie, voor zover bekend) kreeg zondagmiddag in het thuisduel tegen Feyenoord – nota bene zijn oude club – al in de eerste helft vijf doelpunten om zijn oren. Drie van die treffers kwamen op naam van Dirk Kuyt, die zich samen met Simon Gustafson tot de uitblinkers mocht rekenen. Dankzij de 2-5 overwinning in het Abe Lenstra Stadion meldt Feyenoord zich nadrukkelijk aan de top van de competitie. De Rotterdammers bezetten de tweede plek met een gelijk aantal punten als Ajax, het doelsaldo van de Amsterdamse aartsrivaal is iets beter.

Uitslagen negende speelronde
FC Groningen – Willem II 2-1
SC Cambuur – AZ 1-1
Heracles Almelo – Ajax 0-2
PSV – Excelsior 1-1
FC Utrecht – Roda JC 1-1
FC Twente – NEC 1-0
sc Heerenveen – Feyenoord 2-5
ADO Den Haag – De Graafschap 1-1
PEC Zwolle – Vitesse 1-5