Waarom het aantal wapenvergunningen onder Israëliërs plots stijgt

Het geweld in Israël stopt niet. Bijna elke dag zijn er meldingen van dodelijke aanslagen door Palestijnen, soms met vuurwapens, meestal met messen. Israëlische veiligheidstroepen weten de situatie nauwelijks onder controle te krijgen. Uit angst het volgende slachtoffer te worden, willen veel burgers zich nu bewapenen. Duizenden Israëliërs vragen ze nu een vuurwapenvergunning aan.

De Israëlische legerradiozender meldde onlangs een aanzienlijke toename van aanvragen voor een wapenvergunning. Om gehoor te kunnen geven aan de grote vraag kondigde politieminister Gilad Erdan aan de aanvraagprocedure te willen vereenvoudigen en te willen inkorten. Volgens het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de afgelopen weken gemiddeld ongeveer 5.000 mensen per dag een aanvraag voor een wapenvergunning ingediend. Dit belastte de telefooncentrale van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zodanig dat deze het begaf, met als resultaat dat er geen nieuwe vergunningen konden worden afgegeven. Om toch gehoor te kunnen geven aan de grote vraag, besloot het ministerie het aanvraagformulier ook digitaal beschikbaar te stellen. Ook werd het aantal medewerkers dat belast is met de afhandeling van aanvragen voor vuurwapenvergunningen verdubbeld.

De hausse rondom vuurwapens volgt op een oproep van de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, die zijn burgers al weken geleden vroeg zich niet meer ongewapend op straat te begeven. “Het is absoluut noodzakelijk een geregistreerd pistool bij zich te dragen en te weten hoe ermee om te gaan. Zo, alsof men dient als reservist”, aldus de burgervader van Jeruzalem.

Al sinds begin van de maand is het voortdurend raak: Israëliërs vallen lukraak ten prooi aan Palestijnen die hen met messen aanvallen. Tien Israëliërs vonden daarbij de dood. Meer dan 40 Palestijnen, merendeels de aanslagplegers, lieten eveneens het leven en werden bij de aanval doodgeschoten. Reden voor het oplaaiende geweld ligt in een geschil over het gebruik van de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem. Die is heilig voor moslims en joden en wordt beschouwd als oorzaak voor de gewelddadige aanvallen. De Palestijnen verwijten Israël meer controle over de heilige plaats te willen krijgen. Premier Benjamin Netanyahu heeft dit herhaaldelijk ontkend.

Gezien de escalatie van het conflict overwegen de autoriteiten de Arabische en Joodse wijk in Oost-Jeruzalem fysiek van elkaar te scheiden met een muur. Daarbij zou dan de Arabische wijk Issawijeh omheind moeten worden, waardoor ze de facto verwordt tot een enclave in Jeruzalem. Onderdeel van het plan is een 1,5 kilometer lange en negen meter hoge muur, waarvan de bouwkosten worden geschat op 4,6 miljoen euro. De muur moet voorkomen dat Palestijnen uit Issawijeh stenen en molotovcocktails gooien op auto’s die op een nabijgelegen weg tussen Jeruzalem en de kolonisten stad Maale Adumim rijden.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de bouw van de muur enkel een veiligheidsmaatregel is en dat er geen sprake is van een politiek gemotiveerde stap.