Spring naar de content

Eredivisie: de duik van Ziyech, Foppe is terug en Kuyt doet het weer

Negen ovaties in de veertiende minuut, een duikeling van Hakim Ziyech, het vuur in de ogen van Bryan Smeets, de terugkeer van Foppe de Haan en een nieuwe hattrick van Dirk Kuyt; er gebeurde genoeg tijdens de tiende speelronde in de eredivisie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Een te hoog reclamebord
FC Twente verloor zaterdagavond van PSV. Het werd 1-3 in de Grolsch Veste en de enige treffer van de Tukkers kwam als vanzelfsprekend van de voet van aanvoerder Hakim Ziyech. Terwijl bondscoach Danny Blind op de tribune nog maar eens zijn hoofd schudde bij de gedachte dat Ziyech voor Marokko koos in plaats van het Nederlands elftal, vierde de aanvaller zijn doelpunt. Althans, dat probeerde hij. In zijn enthousiasme wilde Ziyech over een reclamebord springen, maar deze bleek hoger dan ingeschat. Een opmerkelijke duikeling was het gevolg.

Een noppie
“Gewoon even lekker een noppie erin.” Het interview dat Bryan Smeets gaf na afloop van de nederlaag van De Graafschap tegen Heracles Almelo (0-1), is nu al legendarisch. Smeets gaf tijdens het vraaggesprek ruiterlijk toe dat hij aan het eind van de wedstrijd zeer vermoeid was. Dat de verslaggever van de NOS vervolgens concludeerde dat hij ook daarom zonder een (op het oog) aanwijsbare reden naar het gras was gegaan in de slotfase, schoot in het verkeerde keelgat. “Je mag even kijken, hier aan de linkerkant”, wees hij naar zijn – met de eerder genoemde nop – geraakte hiel, om vervolgens vol vuur naar de niet bewegende camera te kijken. “Nee, laat dan maar. Ik ga echt niet zo maar liggen.”

Good old Foppe
Hij moest het even met zijn vrouw overleggen, toen hij deze week werd gevraagd voor enkele weken plaats te nemen op de bank bij sc Heerenveen, maar Foppe de Haan is terug. 72 lentes jong, maar nog altijd strijdbaar. Hij wijzigde het zwalkende elftal direct op vijf plaatsen en eiste tegen Willem II meer inzet en samenwerking dan hij in de weken ervoor vanaf de tribune had gezien. Het feit dat De Haan voor even terug is op de Nederlandse velden deed de voetballiefhebber en hemzelf goed. “Voetbal is mijn grote hobby en het is mooi daar mee bezig te zijn”, zei de trainer met een grote glimlach. Aan een overwinning kon hij de Friezen nog niet helpen. Het duel in Tilburg eindigde in 2-2.

foppy_body_hp

Onverslaanbaar Ajax
Terwijl het in Europa, met twee punten uit drie duels, nog niet wil vlotten voor Ajax, lijken de Amsterdammers in de eredivisie haast onverslaanbaar. Hoewel de ploeg van trainer Frank de Boer verre van sprankelend speelde, werd de altijd lastig uitwedstrijd tegen Vitesse met 1-3 gewonnen. Late doelpunten van Viktor Fischer, Riechedly Bazoer en Lasse Schöne brachten Ajax de zege, waarmee revanche werd genomen voor de 1-0 nederlaag op bezoek bij Fenerbahçe.

Nieuwe hattrick Kuyt
In Rotterdam was het wederom een feest en Dirk Kuyt was niet voor het eerst de gevierde man. Een week na zijn hattrick tegen sc Heerenveen scoorde de Katwijker ook in de met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen AZ drie keer. Feyenoord kwam daarmee weer gelijk in punten met koploper Ajax, de ploeg die het woensdag treft in het bekertoernooi. Op zondag 8 november staan de aartsrivalen tegenover elkaar in de eredivisie.

Uitslagen tiende speelronde
PEC Zwolle – FC Utrecht 1-2
Willem II – sc Heerenveen 2-2
FC Twente – PSV 1-3
De Graafschap – Heracles 0-1
Roda JC – Excelsior 1-2
SC Cambuur – ADO Den Haag 1-1
Vitesse – Ajax 1-3
NEC – FC Groningen 1-1
Feyenoord – AZ 3-1