Rusland en Europa werken samen aan permanente basis op de maan

In tegenstelling tot de Amerikanen, die naar Mars willen, heeft het Russische ruimte-agentschap Roscosmos haar zinnen gezet op de maan. Roscosmos heeft zelfs plannen voor een permanente basis op de maan. In een roep om internationale partners voor deze missie heeft de Europese evenknie van Roscosmos, de European Space Agency (ESA), al kenbaar gemaakt eveneens plannen te hebben om mensen langdurig op de maan te vestigen en graag met Moskou te willen samenwerken.

Roscosmos werkt momenteel hard aan de onbemande Luna-27-missie, die op de zuidpool van de maan gaat zoeken naar grondstoffen en daarnaast zal onderzoeken of het haalbaar is om daar een maankolonie te stichten. Volgens BBC News en het Russische staatsmediabedrijf Russia Today zal de ESA twee belangrijke componenten voor de Luna-27-lander leveren: een geavanceerd laser-geleid landingssysteem genaamd Pilot, en een mobiel laboratorium dat door de maanlander verzamelde monsters aan boord gaat analyseren. ESA zelf heeft formeel nog niets bekend gemaakt omtrent  haar betrokkenheid bij het project, al gaf Bérengère Houdou, het hoofd van de maanexploratiegroep van ESA, tegenover BBC News te kennen dat er ‘momenteel besprekingen plaatsvinden op internationaal niveau, over een brede samenwerkingsconstructie om terug te gaan naar de maan’. Waarschijnlijk zal het agentschap volgend jaar zijn deelname aan de missie officieel goedkeuren. Naar verwachting is de sonde dan in 2020 gereed voor lancering.

De geplande landingsplaats is het Zuidpool-Aitken-bekken – een enorme inslagkrater op de achterkant van de maan – waavan wetenschappers geloven dat er water te vinden is. Ondanks de ijskoude temperaturen en duisternis in het bekken zelf, zijn er nabijgelegen bergen waar constant zonlicht op schijnt, waardoor het de perfecte plek is om zonnepanelen te plaatsen.

Ondertussen werkt China aan de lancering van de Chang’e-4-sonde, die onder meer tegen 2020 de donkere kant van de maan moet verkennen. Peking hoopt daar water te vinden, maar vooral ook helium-3 te winnen. Deze waardevolle grondstof voor fusie-energie is in overvloed aanwezig op de maan. De NASA lijkt de enige partij die geen concrete belangstelling heeft voor de maan. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft weliswaar eerder samengewerkt met ESA en Roscosmos, maar zover bekend is de NASA niet uitgenodigd om te participeren in het project van de beide ruimte-agentschappen. Maar NASA heeft het ook veel te druk met uitzoeken hoe ze een mens op Mars kunnen zetten.