Spring naar de content

Extreemrechts is klein, laten we het niet groter maken dan het is

Debatteren is belangrijk, net als de vrijheid van meningsuiting. Ook de extreemrechtse NVU-leider Constant Kusters heeft dus recht op een mening, maar moest dat per se aan tafel bij Jeroen Pauw?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) is een margebeweging. Zo klein dat er – gelukkig – slechts enkele tientallen aanhangers van zijn. De geheime dienst AIVD zegt ook: de achterban is klein, de invloed is gering. Constant Kusters, een steeds bekender gezicht op televisie, staat aan het hoofd van de beweging.

Kusters wordt een neonazi genoemd, al wil hij dat predicaat zelf liever niet ontvangen. Hij is een antidemocraat, een aanhanger van de eenpartijstaatgedachte naar het NSDAP-model van Adolf Hitler. “Na het realiseren van dat antidemocratische doel wacht een gewelddadige afrekening met de huidige politici,” aldus de AIVD. Een neonazi dus.

Gisteren zat hij in Pauw. Waarom? Hij mocht van de redactie en Jeroen Pauw aanschuiven om samen met Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, heel gewichtig te discussiëren over de inspraakavonden die worden georganiseerd voor de komst van asielzoekerscentra. Specifieker: om te discussiëren over de mensen die op die avonden komen die er in principe niks te zoeken hebben.

Kusters van de NVU is tegen de komst van asielzoekerscentra, dus stuurt hij doelbewust zijn NVU-mannen – de NVU bestaat voornamelijk uit mannen – naar inspraakavonden om te protesteren, zoals in Steenbergen, waar een voorstander van de opvang van asielzoekers werd uitgejouwd door onder anderen NVU’ers. “Dit is woede uiten. Dat er geschreeuwd wordt is misschien niet leuk, maar dat geeft wel de woede aan,” aldus Kusters gisteren ter verdediging tegen de Haarlemse burgemeester.

De burgemeester is het goed zat met het geschreeuw en de NVU’ers die langskomen op de inspraakavonden. Hij vindt het “heel vervelend als er mensen van buiten de gemeente komen die dit soort avonden komen verstoren,” en vroeg Kusters in het tv-programma er “mee op te houden“. Daar heeft de burgemeester een terecht punt te pakken: een inwoner van Arnhem heeft bijvoorbeeld weinig te maken met de asielopvang in Limburg, om maar wat te noemen. Bovendien zijn die NVU’ers onruststokers pur sang.

En dan kom ik bij de vraag die Jeroen Pauw zelf maar eens moet beantwoorden, op Twitter of elders (net zoals bij het uitnodigen van een antisemiet aan tafel): waarom zat Kusters aan tafel, voor een publiek van 635.000 kijkers? Waarom mocht hij daar als gelijkwaardige discussiepartner zitten en zijn mening verkondigen, alsof hij ook maar enigszins belangrijk is in het debat over de opvang van vluchtelingen? Ja, debatteren over asielzoekerscentra is nodig, maar laten we alsjeblieft neonazi’s uit de marge van de marge van onze samenleving geen podium geven en ze behandelen als mensen die een mening hebben en gehoord moeten worden door heel Nederland.

Extreemrechts is maar klein in Nederland, en laten we dat zo houden. Een gewichtig debat aan de tafel van een grote talkshow? Tja. Vooral Kusters spint er garen bij. Hij vindt het zelf fantastisch. En voor je het weet denkt de argeloze kijker dat deze organisatie gezien de zendtijd net zo groot is als ieder andere partij. De NVU is klein, laten we het niet groter maken dan het is.