Twee ton drugs, orale seks en doodslag: de Saoedische royalty doet wat hij wil

De Saoedische prins Abdel Mohsen Bin Walid Bin Abdulaziz is maandag aangehouden op het vliegveld van Beiroet in wat in Libanon nu al de grootste drugsvangst ooit genoemd wordt. De prins trachtte samen met vier handlangers ruim 2.000 kilo amfetamine te smokkelen. Daarmee komt de Saoedische koninklijke familie voor de zoveelste maal in een kwaad daglicht te staan.

Volgens de autoriteiten van Rafik Hariri, de internationale luchthaven van Beiroet, was de Saoedische prins voornemens de drugs met zijn privejet te vervoeren. Hiertoe liet hij de twee ton Captagon – en wat cocaine – verpakken in veertig koffers die zogenaamd tot zijn reisbagage behoorden.

Captagon is een veelgebruikte merknaam voor pillen die bestaan uit amfetamine phenethylline. Dit soort amfetamine werd in het verleden door artsen voorgeschreven ter behandeling van gedragsproblemen, maar bevindt zich inmiddels al geruime tijd op de lijst van de verboden middelen. Desalniettemin is het middel bijzonder populair in het Midden-Oosten, onder meer bij de Syrische rebellen, vanwege de verhoogde staat van alertheid die de gebruiker ervaart. Maar ook van andere strijdende fracties is bekend dat ze naar middelen grijpen om het concentratievermogen te vergroten. Voor wie de pillen precies bedoeld waren is echter onduidelijk, daar het vliegtuig formeel Saoedi-Arabië als bestemming had.

Wel roept de vondst vragen op over de groeiende rol van het Syrië als een exporteur van illegale drugs. Er zijn diverse meldingen dat leveranciers aan beide kanten van het Syrische conflict zo succesvol zijn geworden in de productie van Captagon, dat het nu tot een exportproduct is verworden dat via Libanon over het gehele Midden-Oosten en met name de Golfstaten verspreid wordt.

Het Bureau voor Drugs en Misdaad van de Verenigde Naties stelde al in een in 2014 verschenen rapport dat de amfetaminemarkt in het Midden-Oosten in opkomst is. Vooral in Saoedi-Arabië, Jordanië en Syrië werden in dat jaar grote partijen van de drug in beslag genomen. In totaal werd meer dan 55 procent van de wereldwijd in beslag genomen amfetamine in deze landen gevonden.

Orale seks
De Saoedische koninklijke familie komt wel vaker negatief in de publiciteit. In Frankrijk komt de bevolking aan de Côte d’Azur in opstand tegen de afsluiting van hun strand bij het zomerverblijf van koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed (hierboven op de foto). En prins Majed bin Abdullah werd vorige maand in Los Angeles gearresteerd. Naar verluidt zou hij een vrouw hebben gedwongen orale seks met hem te hebben. De aanklacht werd evenwel vorige week weer ingetrokken.

Nog deze maand was het de 29-jarige prins Majed bin Abdullah bin Abdulaziz Al Saud die de aandacht trok. Al Saud zou onder invloed van cocaïne gedreigd hebben het personeel van zijn villa in Los Angeles te willen vermoorden. Ook zou hij seksuele handelingen hebben laten verrichten door een mannelijke bediende en beweerd hebben dat hij een prins is en kan doen wat hij wil. Homoseksualiteit is in Saoedi-Arabië ten strengste verboden.

In 2010 was het de kleinzoon van de Saoedische koning Abdoel die eveneens in verband werd gebracht met homoseksualiteit. De prins zou gedurende een verblijf in een sterrenhotel in London zijn mannelijke bediende gewurgd hebben met de dood als gevolg.

De openbaar aanklager sprak destijds over een seksueel gemotiveerde aanval. Prins Saud bin Abdulaziz Bin Nasir werd door de rechtbank schuldig bevonden en tot 20 jaar cel veroordeeld. De prins mag zijn straf evenwel in zijn eigen land uitzitten. Onder welke voorwaarden en omstandigheden is niet bekend. Ook Al Saud lijkt de rekening voor zijn wangedrag niet gepresenteerd te krijgen. De prins betaalde simpelweg de 270.000 dollar borg en vertrok met de noorderzon.