Spring naar de content

De eindejaarsrally – komt-ie of komt-ie er niet?

Terwijl de beurssystemen nog nadampen van het kwartaalcijfergeweld blikken we vast vooruit naar de feestmaand december en het fenomeen van de ‘eindejaarsrally’. Komt-ie of komt-ie er niet? Dat is de vraag die jaarlijks terugkeert op de markt. Het is nog wat vroeg, maar de pepernoten en kerstversiering liggen ook al in de winkels, dus waarom niet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martijn Mom

Eerst een lesje geschiedenis. Historisch gezien zijn de maanden november en december bovengemiddeld positief voor de beurzen. Vooral de feestmaand december doet het goed. Maar zoals iedereen weet bieden in het verleden behaalden resultaten geen garantie voor de toekomst. Veel beleggingsspecialisten wagen zich elk jaar aan een voorspelling over een eindejaarsspurt, maar ik moet de eerste nog tegenkomen die het consequent juist heeft. De kans is op z’n best fifty-fifty.

Een belangrijke factor die ten grondslag ligt aan de beursopleving richting het jaareinde is dat veel grote professionele marktpartijen al eind november hun boeken sluiten. Tegen het einde van het jaar wordt ook duidelijk welke aandelen het goed en slecht hebben gedaan in het afgelopen jaar. Aangezien de pro’s worden afgerekend op hun resultaten lozen ze nog even snel de ‘losers’ en worden de winnaars gekocht. Dit verschijnsel wordt window dressing genoemd, oftewel het decoreren van de beleggingsportefeuille om toch nog een beetje goed voor de dag te komen.

De beursvolumes nemen aan het einde van het jaar ook af, waardoor er sneller grote koersuitslagen kunnen ontstaan. Als die positief zijn trekt dat weer meer gelukzoekers aan die de rally niet willen missen en dat heeft een zelfversterkend effect. Vorig jaar duurde het tot Kerstmis voordat de eindejaarsopmars werd ingezet. Toen waren de volumes helemaal opgedroogd.

Naast deze vrij constante factoren zijn de marktomstandigheden elk jaar natuurlijk weer anders. Eind vorig jaar kwam de ECB met een blijde kerstboodschap door te hinten op meer actie in het nieuwe jaar. De Europese centrale bankiers hielden hun woord en tuigden begin 2015 het opkoopprogramma van obligaties op. Dit jaar heeft centralebankpresident Mario Draghi beloofd in december mogelijk opnieuw verdere steunmaatregelen te lanceren om de economie en de inflatie aan te jagen. De Zweedse centrale bank nam deze week alvast een voorschotje op het besluit van Super Mario en breidde zijn opkoopprogamma van obligaties uit.

Fed-voorzitster Janet Yellen, die in eigen land onder vuur ligt door de onzekerheid en onduidelijkheid die is ontstaan rond het rentebeleid, liet deze week weten dat een renteverhoging in december nadrukkelijk op tafel ligt. Dat zou een domper op de feestvreugde kunnen zijn. Echter, de eerste Amerikaanse renteverhoging in jaren zou ook kunnen leiden tot een opluchtingsrally aangezien de onzekerheid, waar beleggers een pesthekel aan hebben, dan ten einde is. Je weet het nooit op de beurzen.

December beloofd in ieder geval een interessante beursmaand te worden. De Fed houdt op 15 en 16 december de laatste beleidsvergadering van het jaar. Die van de Europese centrale bankiers vindt op 17 december plaats.

Voorlopig blijven de geldkranen van de centrale banken openstaan en zijn er nog altijd geen alternatieven voor beleggingen in aandelen. Want waar moet je met je geld naartoe? De rente is vrijwel nihil, dus een spaarboekje is geen alternatief als je rendement wilt behalen, en de obligatiemarkt is door alle opkoopprogramma’s opgedroogd. Dan blijven er grofweg drie alternatieven over. Ten eerste, alles uitgeven aan kerst- en sinterklaascadeau’s en de economie ondersteunen, je geld schenken aan goede doelen of het in de aandelenmarkt stoppen. Ik ga vast inkopen doen. Een goed weekeinde.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Onderwerpen