Spring naar de content

Sebastiaan Verschuren: liefde voor chloorwater en koffie

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. In aflevering acht zwemmer Sebastiaan Verschuren (27). Dit weekeinde strijdt hij op de NK korte baan in Tilburg voor de medailles, maar op ieder ander moment kan hij gestoord worden voor een kop goede koffie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Stel Sebastiaan Verschuren een vraag over koffie en het is alsof een luisterversie van een koffie-encyclopedie wordt ingestart. De man die op de Spelen van Londen in 2012 nog achthonderdste van een seconde tekort kwam voor brons op het koningsnummer – de 100 meter vrij – weet alles van koffie. Over de verschillen tussen bonen uit Zuid-Amerika of Azië, welke machine perfect is voor een bepaald type koffie en waar de beste kopjes kunnen worden genuttigd in Amsterdam en omstreken.

Sebastiaan Verschuren.
Sebastiaan Verschuren

De liefde voor koffie is inmiddels met recht een hobby te noemen, erkent Verschuren. “En het is ook wel een beetje uit de hand gelopen”, zegt hij.

Uit een echt koffiegezin komt Verschuren alleen niet en zijn eerste kopje vond hij niet te pruimen. “Mijn ouders drinken Senseo en mijn vader doet daar ook nog eens suiker en slagroom in. Erger kan niet”, zegt hij grappend. Het is de onlogische achtergrond van een koffieliefhebber. De ommezwaai kwam in 2008, toen Verschuren op zichzelf ging wonen. Hij kocht een filterapparaat, die al snel werd vervangen door een Nespresso-machine.

Het hek was van de dam toen zijn huisgenoot en collega-zwemmer Bas van Velthoven via Marktplaats voor 25 euro een espressoapparaat kocht. “Binnen een week had ik er ook eentje”, zegt Verschuren. Inmiddels zou de gemiddelde koffiezaakeigenaar onder de indruk zijn als hij bij Verschuren over de vloer komt.

HarioSyphonHP
De Hario Syphon

Het beest
Een Ethiopische filterkoffie gezet met een Hario V60? Het klinkt als een ingewikkelde formule, maar is te verkrijgen bij Verschuren. Hij heeft ook een Chemex-filterapparaat en een Hario Syphon, of, zoals Verschuren het zelf omschrijft, zijn labinstrument. Absolute pronkstuk is een espressoapparaat die hij liefkozend ‘het beest’ noemt. De machine van het merk Profitec weegt dertig kilo en moet een half uur opwarmen voordat hij überhaupt een kop koffie kan zetten.

Hij heeft het gevaarte via-via bemachtigd. “Normaal is zo’n ding niet te betalen – ik ben ook maar een zwemmer”, aldus Verschuren, die een van de eersten in Nederland is met een dergelijke machine in huis. Dolgelukkig is hij er mee. “Ze hebben als slogan ook iets van: German engineering, Italian made. Dat klopt wel aardig. Ik kan thuis nu op misschien wel twaalf verschillende manieren koffie zetten.”

Zijn passie voor koffie blijft niet alleen bij het verzamelen van apparaten. Verschuren en Van Velthoven zijn recent begonnen met het zelf branden van koffiebonen. Een lastig karwei, ondervond het duo al, waarbij een goede timing cruciaal is. “Bas heeft zo’n apparaat, maar het is nog niet heel vaak lekker geweest”, zegt de zwemmer eerlijk.

Balans
Als het over zijn favoriete koffie gaat, kiest Verschuren niet voor de sterke ‘Italiaanse’ bakken. “Ik hou meer van de balans.” Hij verkiest koffiebonen uit Ethiopië boven bonen uit Azië of Zuid-Amerika. “Die uit Ethiopië zijn wat fruitiger en frisser”, legt hij uit. In diverse koffiezaken proeft hij zoveel mogelijk verschillende bonen en blends (combinaties van koffiebonen uit verschillende landen, red.). Elk weekeinde haalt hij ergens een zakje.

Maar wie denkt dat Verschuren buiten het zwembad zichzelf non-stop volgiet met koffie, komt bedrogen uit. Hij heeft zo’n drie koffiemomenten per dag. In de ochtend start hij met een koffie uit zijn Aeropress – een apparaat waarmee filterkoffie kan worden gezet, alleen wel via een methode voor de meer gevorderde koffiezetters. Omdat het niet veel tijd kost, verkiest Verschuren deze methode boven het inschakelen van het beest.

Verschuren na afloop van de 100 meter vrije slag tijdens de Swim Cup 2015 in Eindhoven.
Verschuren na afloop van de 100 meter vrije slag tijdens de Swim Cup 2015 in Eindhoven

Die gaat in de middag vaak aan, als hij uit het zwembad komt. In de avond neemt hij na het eten ook nog een of twee koppen koffie. Verschuren zelf is geen fan van cappuccino of andere koffie die met melk wordt bereid. Zijn vriendin is dat wel en het maken van die cappuccino’s vindt hij wel leuk. “Dan maak ik figuurtjes in de melk, zogeheten latte-art.”

Proeven
Voor Verschuren is zijn koffiehobby een ontdekkingsreis zonder einde. “Ik vind het vooral leuk om te experimenteren met smaken of bonen”, stelt hij. Het is dus niet zo dat hij koffie nodig heeft om zijn lichaam op te starten en andersom kan hij gerust ook drie koppen koffie nemen en daarna als een blok in slaap vallen. Op vakanties wordt er weleens bijna geen koffie gedronken.

Maar wat wel zo is: een goede kop koffie vergt aandacht. Dat hem dat tijd kost, deert Verschuren niet. “Als ik op verjaardagen bijvoorbeeld vraag of iemand een cappuccino wil, zeggen ze vaak: ‘Tsja, alleen als het je niet te veel moeite kost’. Ik denk dan: als ik dat vond, had ik dat apparaat niet in huis gehaald.”

Hij helpt daarom ook graag een van de grootste misvattingen over koffie uit de wereld, namelijk dat koffie vooral iets moet zijn dat je wakker houdt. Verschuren: “Vaak drinken mensen koffie, terwijl ze het helemaal niet lekker vinden. Dan gooien ze er maar zoveel mogelijk melk en suiker in, voordat ze het überhaupt hebben geproefd. Dat is zonde. Koffie is vaak heel goed in balans. Mijn tip? Ga altijd eerst even proeven.”