Spring naar de content

In deze kamer werd het internet in 1969 geboren

Honderd jaar geleden was een wereld zonder elektriciteit niet meer voor te stellen; anno 2015 kunnen we een bestaan zonder internet in hetzelfde hoekje plaatsen. Maar de eerste internetverbinding kwam nog niet zo gek lang geleden tot stand. En wel in 1969, in een pand in Los Angeles, kamer 3420. De ruimte was verborgen in de kelders van de universiteit van Californië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Een verslaggever van het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic bracht een bezoek aan de bijna mythische ruimte onder de campus van de universiteit. Een kleine, limegroene ruimte, met linoleum op de vloer. Hier werd eind jaren zestig het eerste ARPANET-knooppunt geïnstalleerd.

Het ARPANET, Advanced Research Projects Agency network, was een initiatief van het Amerikaanse ministerie van Defensie en werd opgericht om informatie te delen, omdat computers in die tijd nog erg duur en vooral erg groot waren. Slechts weinig mensen hadden er dan ook toegang toe en met dit nieuwe netwerk, konden meerdere mensen toegang krijgen tot dezelfde informatie.

Het ARPANET wordt gezien als de voorloper van het internet en had vier knooppunten, vier aangesloten computers: Stanford University, het UC Santa Barbara, de universiteit van Utah en dus het UCLA, de University of California in Los Angeles.

Het eerste bericht werd op 29 oktober 1969 via deze verbinding verzonden, toen er nog slechts twee knooppunten waren. Professor en informaticus Leonard Kleinrock en zijn team verzonden via het netwerk een bericht naar de Stanford University. Wat een hoopvolle poging was strandde echter al na het versturen van twee letters, waarna het systeem crashte. Het eerste bericht moest Log In zijn, maar omdat de verbinding het begaf, werden alleen de L en de O verzonden. Kleinrock en de zijnen wisten het probleem te verhelpen en ruim een uur later kon alsnog de hele boodschap verstuurd worden vanaf de SDS Sigma 7 computer: Login.

“Hoeveel revoluties kun je je bedenken, waarvan je, van dichtbij, kon zien waar het begon? Deze machine is waar het internet ademde en tot het leven kwam, de eerste woorden sprak,” zegt Leonard Kleinrock daarover. Inmiddels is er op die universiteit de afdeling Kleinrock Center for Internet Studies naar hem vernoemd. In 2011 besloot dat die afdeling kamer 3420 weer in zijn originele staat te herstellen, zoals het er in de vorige eeuw uitzag. De belangrijkste computers van toen zijn nu alleen vervangen door replica’s. Tegenwoordig is het een klein museum, waar de geboorte van het internet wordt herdacht.

Foto: Flickr | Andrew Adams