Spring naar de content

Cultuuragenda: onvergetelijke filmmuziek, Spiegeloog & het Harry Mulisch Festival

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: het Noord Nederlands Orkest speelt onvergetelijke filmmuziek in TivoliVredenburg in Utrecht, de tentoonstelling Spiegeloog in Museum Arnhem en het tweedaagse Harry Mulisch Festival in Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Filmmuziek: ijzersterke soundtracks
Wat is de beste filmmuziek ooit geschreven? Zelf zou ik zeggen de soundtrack van de onvergetelijke film Il Postino, maar er zijn meer voorbeelden van filmmuziek die de tijd – en soms zelfs de film – overleven. Het Noord Nederlands Orkest brengt samen met film- en muziekkenner Eric Corton de beste filmmuziek ten gehore. Van de sprookjesmuziek uit de nieuwe Disney-klassieker Frozen tot de stoere soundtrack van E.T., van de aandoenlijke muziek in Forrest Gump tot de beginklanken van de sciencefictionfilm Inception. Een speciale rol is weggelegd voor de veelbelovende Spaanse pianiste Rosalía Gómez Lasheras, winnares van het Young Pianist Foundation Concours 2013. Zij zal de muziek uit de hartverscheurende film The Pianist ten gehore brengen, en ook de muziek die Ludovico Einaudi componeerde voor de veelgelauwerde film Intouchables zal klinken. Artist in residence Eric Corton verzorgt als DJ de afterparty.

Het Noord Nederlands Orkest speelt ‘Filmmuziek: ijzersterke soundtracks’. Donderdag 5 november 2015 in TivoliVredenburg in Utrecht, aanvang: 20:15 uur. Vrijdag 6 november 2015 in In de Klinker in Winschoten. Meer informatie vindt u hier.

Spiegeloog
Het maken van een zelfportret was vroeger alleen iets wat kunstenaars deden. Denk aan de beroemde etsen van Rembrandt bijvoorbeeld – selfies van vierhonderd jaar oud. Met de komst van de smartphone, zo’n acht jaar geleden, maakt iedereen portretten van zichzelf – soms wel meer dan een per dag. Museum Arnhem besteedt in de tentoonstelling Spiegeloog aandacht aan het fenomeen ‘zelfportret’. Met meer dan honderd schilderijen, tekeningen, foto- en videowerken en installaties laat het museum zien welke ontwikkeling het zelfportret heeft doorgemaakt sinds het begin van de twintigste eeuw. Met onder meer werken van modern-realisten als Jan Mankes (foto) en Carel Willink, maar ook van jonge kunstenaars als Levi van Veluw en Risk Hanzekamp. 

De tentoonstelling ‘Spiegeloog’ is tot en met 24 januari 2016 te zien in Museum Arnhem. Meer informatie vindt u hier.

Mankes_Zelfportret_1912
Jan Mankes – Zelfportret (1912)

 

Harry Mulisch Festival
“Dat ik sterfelijk ben moet nog maar bewezen worden”, zei schrijver Harry Mulisch (1927 – 2010) eens in een interview. Zijn sterfelijkheid is inmiddels bewezen: vijf jaar geleden verliet hij het ondermaanse voorgoed. Mulisch mag dan fysiek niet meer aanwezig zijn op deze wereld, zijn zelfgeschapen universum – in de vorm van een oeuvre en een werkkamer waarin alles in verbinding staat met zijn leven en werk – is dat nog wel.  Op vrijdag 6 november en zaterdag 7 november krijgen wij tijdens het Harry Mulisch Festival de kans in dat universum rond te scharrelen, en de schrijver in zekere zin na zijn dood te ontmoeten. Ook zijn er literaire optredens (Thomas Heerma van Voss, Elfie Tromp en Thijs Römer), wordt er muziek gemaakt (Eefje de Visser, Akwasi en Ellen ten Damme) en meer van dat – alles ter ere van Harry Mulisch, op en rond het Leidseplein in Amsterdam. Ach, sterfelijkheid is eigenlijk ook maar relatief.

Het Harry Mulisch Festival 2015. Vrijdag 6 november en zaterdag 7 november 2015, op en rond het Leidseplein in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.