Spring naar de content

Mevrouw Yellen, neem een voorbeeld aan Xi Jinping: koop een glazen bol

Aan informatie geen gebrek op de beurzen. Beleggers worstelden zich deze week door stapels aan kwartaalrapportages, macro-economische cijfers en toespraken van centrale bankiers. Alles wordt keurig verwerkt in de beurskoersen, maar de markt kijkt graag vooruit en wil weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. En, zoals meestal het geval is, roepen de gegevens meer vragen op dan dat ze antwoorden geven en verlangen investeerders heimelijk naar een glazen bol.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Martijn Mom

Laten we beginnen met de bedrijfsresultaten. Wat zeggen die over de toekomst? De bedrijven die het beter deden dan verwacht werden deze week opnieuw stevig beloond en de achterblijvers werden flink afgestraft. Al met al vallen de kwartaalcijfers niet tegen, maar bieden ze weinig houvast voor de toekomst. Het ene bedrijf ziet het wat rooskleuriger in en de ander wat somberder. Per saldo schieten we daar niet veel mee op.

Bij Volkswagen wordt de glazen bol vertroebeld door de dieseldampen. Het uitstootgesjoemel van de Duitsers breidt zich als een olievlek uit. Nu worden ook de benzinemotoren en andere automerken van het concern onder de loep genomen. Gaat Volkswagen dit schandaal overleven? Aan de auto’s van VW zal het niet liggen. Die blijven degelijk en populair, maar VW zal niet het eerste bedrijf zijn dat ten onder gaat aan mismanagement. Kredietbeoordelaar Moody’s stipte alvast aan bezorgd te zijn over de wijze waarop het concern wordt geleid en verlaagde de kredietrating voor de ooit zo vlekkeloze Duitse autobouwer.

Vooral van de centrale bankiers wordt verwacht dat ze een glazen bol bezitten. ECB-president Mario Draghi lijkt er één te hebben en heeft daarin gezien dat de economie van de eurozone in de toekomst meer steun nodig heeft. Of de meester in marktcommunicatie dat met mooie woorden zal doen of met echte bankbiljetten weten we in december.

Zijn collega Janet Yellen van de Federal Reserve legde deze week de rentekaart met ferme hand terug op tafel. Yellen staat te trappelen om te beginnen met de normalisering van het monetaire beleid, maar geeft toe geen glazen bol te hebben. Het besluit om de rente voor het eerst in jaren te verhogen blijft volgens haar afhangen van de economische data die tot de beleidsvergadering in december naar buiten komen. Die houding wordt haar niet in dank afgenomen en zorgt voor onzekerheid. De markt verlangt dat Yellen in een glazen bol kijkt en duidelijk aangeeft wat er gaat gebeuren. “Ze moet niet luisteren naar de markt, maar daadkracht tonen en dicteren. Dan volgt de markt vanzelf”, bekritiseerde een handelaar.

De Chinese president Xi Jinping heeft gelukkig wel een glazen bol. Nadat de Grote Leiders van de Volksrepubliek lieten weten dat de economische groeidoelstelling van 7 procent ‘niet in steen is gebeiteld’, keek Xi snel in zijn glazen bol en zag dat de groei in de komende vijf jaar op z’n minst 6,5 procent zal bedragen. Toch wel handig zo’n planeconomie. Ook laat Xihet eenkindbeleid los. Er komen in de toekomst dus nog meer Chinezen (lees consumenten) bij. De makers van babyspulletjes vaarden er alvast wel bij op de beurzen, terwijl de condoomverkopers onderuit gingen.

Het wordt tijd dat Yellen ook een glazen bol krijgt. Het liefst voor de rentevergadering in december. Dan komt het toch nog goed. Ik kijk ondertussen in mijn eigen glas. Weet niet of het nou halfvol of halfleeg is. Beter maar bijvullen. Ober! Proost en een goed weekeinde.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Onderwerpen