Spring naar de content

Een ode aan de rokende politicus in 7 foto’s

Met het overlijden van Helmut Schmidt, voormalig bondskanselier van West-Duitsland, nam de wereld afscheid van een beroemd roker. Tot zijn dood pafte Schmidt (hij werd 96 jaar) stevig door. Hier een bescheiden ode aan de rokende politicus. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Het kortstondige stoppen van Schmidt werd afgelopen september zelfs even groot nieuws. Bijna net zo groot als het nieuwtje, twee weken later, dat hij toch niet van de sigaretten af kon blijven. Het lukte Schmidt na tachtig jaar niet om op hoge leeftijd van zijn rookverslaving af te komen. In televisieoptredens mocht Schmidt altijd doorroken, ook al was het rookverbod ook in Duitsland van kracht.

De voormalige Duitse toppoliticus stond niet alleen in zijn trek in een sigaret.

Catshuis pauze Wilders -HP
In Nederland is Geert Wilders de meest bekende rokende politicus. De afbeeldingen van de blonde leider van de Partij voor de Vrijheid buiten het Catshuis tijdens de onderhandelingen voor het behoud van Rutte-I zijn beroemd. De sigaret in zijn hand, terwijl hij buiten babbelt met CDA’er Maxime Verhagen, geeft hem machismo; hij heeft de macht.
PvdA Partijcongres Spekman - HP
Naast Wilders is ook Hans Spekman een fervente nicotinecrack. De voorman van de PvdA lurkt tijdens de pauze van een congres van zijn partij aan een sigaret.
Nigel Farage Sigaret- HP
UKIP-leider Nigel Farage buit zijn imago als working class hero uit door met zijn achterban te genieten van een goede pint in de pub. En dan mag de sigaret niet missen.
Een legendarische foto uit 1981, want hier laten twee latere Franse presidenten samen de geneugten des levens smaken. De jonge Nicolas Sarkozy is op dat moment jeugdlid van de RPR, de door Jacques Chirac opgerichte partij, en wisselt met de partijvoorzitter van gedachten. Chirac, dan nog burgemeester van Parijs, luistert met een stevig rokertje in zijn mond naar zijn latere protegé.
Een legendarische foto uit 1981 van twee toekomstige Franse presidenten. De jonge Nicolas Sarkozy (r) is op dat moment jeugdlid van de RPR, de door Jacques Chirac (r) opgerichte partij, en wisselt met de partijvoorzitter van gedachte. Chirac, dan nog burgemeester van Parijs, luistert met een sigaretjes in zijn mond naar zijn latere protegé.
Dan de beroemdste sigaarrokende premier ooit: Winston Churchill. De Britse gentleman en zijn sigaren waren onafscheidelijk. Hier ontvangt hij in 1945 een afbeelding van de overleggen van Potsdam in 1945 van de Amerikaanse president Harry Truman. Churchill, Truman en Sovjet-leider Josef Stalin bespraken in de naoorlogse vergaderingen de toekomst van Nazi-Duitsland.
De beroemdste sigaarrokende premier ooit: Winston Churchill. De Britse gentleman en zijn sigaren waren onafscheidelijk. Hier ontvangt hij in 1945 een afbeelding van de overleggen van Potsdam in 1945 van de Amerikaanse president Harry Truman. Churchill, Truman en Sovjet-leider Josef Stalin bespraken in de naoorlogse vergaderingen de toekomst van nazi-Duitsland.
De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton neemt een forse hijs uit zijn sigaar achter zijn bureau in het Witte Huis. Twee jaar geleden raakte Clinton in opspraak nadat naar buiten kwam dat hij zich tegoed had gedaan aan marihuana. Clinton ontkende. Hij zou het niet 'geïnhaleerd' hebben.
De Amerikaanse president Bill Clinton neemt een forse hijs van zijn sigaar achter zijn bureau in het Witte Huis. Twee jaar geleden raakte Clinton in opspraak nadat naar buiten kwam dat hij zich tegoed had gedaan aan marihuana. Clinton ontkende. Hij zou het niet geïnhaleerd hebben.
De beroemdste roker van Duitsland heeft er weer een te pakken. Schmidt rookte tot zijn dood. Stoppen lukte niet meer. Hij zal herinnerd worden om zijn periode als bondskanselier waar hij tussen 1974 en 1982 de strijd aanging met het binnenlandse terreur van de extreemrechtste Rote Armee Fraktion en de economische crises van de jaren’80. Maar we zullen Schmidt herinneren om zijn rokertjes.
De beroemdste roker van Duitsland heeft er weer een te pakken. Schmidt rookte tot zijn dood. Stoppen lukte niet meer. Hij zal herinnerd worden om zijn periode als bondskanselier, waarin hij (tussen 1974 en 1982) de strijd aanging met de binnenlandse terreur van de extreemlinkse Rote Armee Fraktion en de economische crisis van de jaren tachtig. Maar we zullen Schmidt toch vooral herinneren om zijn rokertjes.