Volgende week in de winkel: het meest onvervalsbare bankbiljet

Op 25 november komen de nieuwe twintig-eurobiljetten op de markt. Zelden had een biljet zo veel kenmerken om het vervalsen absoluut onmogelijk te maken.

Hologram
Godin Europa tegen het licht.

Het nieuwe twintig-eurobiljet moet het moeilijkst te vervalsen bankbiljet ter wereld worden – en dat is hard nodig ook. Op dit moment bestaat 55 procent van alle vervalste eurobiljetten uit briefjes van twintig. Daarom hebben de gelddrukkers van Europa’s Centrale Bank een hele serie foefjes bedacht, die vervalsers het leven zuur moet maken.

Zo kenmerkt het nieuwe briefje zich door een hologram in een portretvenster dat zichtbaar wordt als het biljet tegen het licht wordt gehouden. Vanaf beiden kanten van het biljet wordt dan een portret van de godin Europa zichtbaar. Langs de zijkanten van het biljet zijn nog meer hologrammen te vinden. ECB-president Mario Draghi noemt dit ‘een innovatief echtheidskenmerk’ waarmee het biljet moeilijker te vervalsen zal zijn dan de oude versie. “Dit zal het vertrouwen versterken dat de 338 miljoen burgers van de eurozone in hun biljetten stellen”, zei hij.

Verder is het getal twintig in smaragdgroen op het briefje aangebracht. Bij beweging verandert het getal van kleur en wordt donkerblauw. Een verdere, reeds bekende, veiligheidsmaatregel bestaat uit het watermerk. Tegen het licht gehouden wordt vaag een motief van Europa zichtbaar. Ook niet onbelangrijk is dat het bankbiljet relief heeft. Het briefje voelt stevig aan en langs de randen zijn merkbaar verhogingen waar te nemen. Gladde biljetten zijn vervalsingen.

Het nieuwe briefje van 20 euro is het derde eurobiljet dat een nieuw ontwerp heeft gekregen. In mei 2013 werd het nieuwe vijfje geïntroduceerd en in september vorig jaar volgde het nieuwe tientje. Europa vervangt alle biljetten geleidelijk om ze beter te beschermen tegen vervalsing.

In totaal zijn al meer dan 4,3 miljard bankbiljetten gedrukt. De nieuwe biljetten worden vanaf 25 november uitgegeven. De oude biljetten blijven voorlopig nog gewoon wettig betaalmiddel.