Spring naar de content

Eredivisie: halflege ArenA, El Hamdaoui is terug en razendsnel rood

Behalve de negen indrukwekkende minuten stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, werd de dertiende speelronde gevormd door protesterende fans, een haperend PSV, de echte terugkeer van Mounir El Hamdaoui en een razendsnelle rode kaart.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

El Hamdaoui
Het was een vertrouwd beeld in het Alkmaarse AFAS Stadion. Toen Mounir El Hamdaoui in de 85ste minuut het veld verliet, klaterde het applaus van de tribunes. De spits die zo’n groot aandeel had in het landskampioenschap van de Alkmaarders in 2009 keerde terug en toont steeds meer van zijn klasse. Tegen sc Heerenveen was hij betrokken bij twee van de drie AZ-doelpunten. Eerst schoot El Hamdaoui op de paal, waarna aanvalspartner Vincent Janssen in de rebound raak schoot. Niet veel later bereidde Janssen de treffer van El Hamdaoui voor. In Alkmaar vormt zich een spitsenduo om van te dromen.

Lege tribune
Vijf doelpunten vielen er in de eerste helft van het duel tussen Ajax en SC Cambuur. Mooie goals ook, vier met het hoofd. Een groot deel van het Ajaxpubliek miste het. De fanatieke aanhang van de Amsterdammers boycotte het eerste bedrijf van de wedstrijd om het ongenoegen te uiten over de bestuurlijke malaise bij de club. Pas na de rust betraden de supporters – onder begeleiding van een fluitconcert van de fans die wél de volle negentig minuten hun team steunden – de tribunes. De protestanten zagen nog een treffer. En onrust of niet, dankzij de 5-1 winst blijft Ajax de koploper in de eredivisie.

legearenaHP
Een werkeloze steward tijdens de eerste 45 minuten van Ajax – SC Cambuur

PSV struikelt over Willem II
Waar concurrent Ajax zijn wedstrijden over het algemeen eenvoudig wint, daar struikelt PSV zo nu en dan. De ploeg van Philip Cocu, die in Champions League meerdere keren liet zien over de nodige kwaliteit te beschikken, kwam zaterdag in Tilburg niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Willem II. En daar mocht het nog niet eens over klagen. Het was de vierde remise voor de Eindhovenaren. Eerder pakten ADO Den Haag, sc Heerenveen en Excelsior een punt tegen de regerend landskampioen. Net als Willem II allemaal ploegen uit het rechter rijtje.

De Leeuw doet een Bergkampje
De Graafschap tegen FC Groningen: 1-2. Het zijn over het algemeen niet de wedstrijden waar je eens goed voor gaat zitten. Totdat Michael de Leeuw aan de bal komt. De aanvaller in dienst van FC Groningen – en met een verleden bij De Graafschap – ontving de bal op de rand van het strafschopgebied, nam eigenlijk niet eens zo goed aan, kapte zijn directe tegenstander uit en lepelde de bal vervolgens op prachtige wijze in het vijandige doel. Het mooiste doelpunt van het weekend, zoals Dennis Bergkamp in zijn beste dagen. Frank Snoeks omschreef het namens de NOS treffend: “Deze telt ook maar voor één, maar je wilt ‘m wel een paar keer zien.

48 seconden genieten van Hölscher
Ajacied Márcio Santos kreeg op 19 december 1996 negentien seconden nadat hij was ingevallen een rode kaart getoond van scheidsrechter Dick Jol. Zo snel werd Tim Hölscher er zondag tegen Feyenoord niet afgestuurd, maar het scheelde niet veel. De speler van FC Twente stond 48 seconden in het veld, toen hij na een overtreding op Rick Karsdorp in mocht rukken. Feyenoord stond op dat moment al 4-0 voor tegen de dit seizoen toch al niet gelukkige Tukkers. Het duel in Rotterdam eindigde uiteindelijk in 5-0. Feyenoord staat dankzij de overwinning tweede, drie punten achter Ajax. FC Twente staat met slechts negen punten nét boven de degradatiestreep.