Spring naar de content

‘Politiek en voetbal zijn in Schotland sterk verbonden’

Ruim een jaar geleden pakte Tilburger Joris van de Wier, auteur van Glorious Hearts, zijn biezen om een droom na te jagen. Het schrijven van een boek over een voetbalclub. Eerder bundelde hij al verhalen over zijn bezoeken aan Engelse club in Terraces and Floodlights. Dat Heart of Midlothian, kortweg Hearts, het onderwerp van zijn tweede boek zou worden was min of meer toeval.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tim Jansen

De Tilburger omschrijft zichzelf als een Brits voetbalfetisjist en is op Twitter actief onder de naam @doingthe116. Die 116 verwijst naar het aantal voetbalclubs in de vijf Engelse hoogste divisies die hij – op een paar na –  allemaal bezocht. “Mijn oorspronkelijke plan was om over een Engelse club te schrijven. Tot ik een wedstrijd tussen de Edinburghse rivalen Hearts en Hibs (Hibernian -red) bezocht. Hearts kon die dag degraderen als het zou verliezen. Dit zou tot groot feest in het uitvak hebben geleid. Hearts won echter met 2-0. Toen had ik wel het vermoeden dat dit het onderwerp van een boek zou kunnen worden.”

Inspiratiebronnen
Toen zijn relatie in Nederland geen stand hield besloot Van de Wier zijn baan bij de gemeente Oisterwijk op te zeggen en te vertrekken naar Schotland. “Ik wilde een boek schrijven in de stijl van Tim Parks, die een soortgelijk boek schreef over Hellas Verona. Parks woonde al lang in Verona, maar kwam als docent op een universiteit louter mensen uit de hogere klassen tegen. Hij wilde uitvinden hoe de gewone Veronees leefde en is een jaar lang met de club opgetrokken”, zegt Van de Wier. Een andere inspiratiebron was The Miracle of Castle di Sangro, het boek waarin de Amerikaanse journalist Joe McGinniss, het tijdelijke succes van de nietige Italiaanse profclub Castel di Sangro beschrijft. “Net als McGinniss heb ik mijn eigen land achtergelaten om een verhaal over een voetbalclub te schrijven. Qua stijl voelde ik meer met Parks die minder tegen de club aanschuurde en meer naar de verhalen om het voetbal keek dan McGinniss,” legt de auteur uit.

Onafhankelijkheidsreferendum
Naar eigen zeggen is Glorious Hearts dan ook niet echt een voetbalboek geworden. “Het verhaal is veel breder dan de voetbalclub. Het onafhankelijkheidsreferendum speelt een belangrijke rol in het boek,” aldus Van de Wier. “Politiek en voetbal zijn hier sterk verweven. Bij de Rangers hingen in aanloop naar het referendum spandoeken die zich uitspraken tegen de onafhankelijkheid, bij Celtic hingen er juist doeken waarop steun voor de onafhankelijkheid werd betuigd. Hier bij Hearts waren er zowel voor- als tegenstanders”, vertelt Van de Wier. De positie van Hearts is in dat opzicht sowieso opmerkelijk volgens de Brabander. “Door fans van Celtic wordt Hearts gezien als een protestante club, maar dat is het niet. Iedereen was welkom bij Hearts in tegenstelling tot stadsgenoot Hibernian waar aanvankelijk alleen katholieken welkom waren. Hierdoor trok Hearts veel protestantse leden”, verklaart hij.

heartsHP

Het Onafhankelijkheidsreferendum heeft een diepe indruk gemaakt op Van der Wier. “Iedereen was er mee bezig. Ik heb mensen huilend het stemhok zien uitkomen. De uitslagenavond leek wel een soort van oudjaar waarbij je aftelt tot de uitslag.” Van de Wier stemde zelf voor de onafhankelijkheid van Schotland. “Omdat het lastig te bepalen is wie er Schot is, mocht iedereen die op 1 september 2014 inwoner was van Schotland stemmen. Ik dus ook.” Volgens de Nederlander leek de onafhankelijkheid lange tijd in zicht, maar heeft bangmakerij voor onder meer het vertrek van de Royal Bank of Scotland het ja-kamp de das omgedaan.

Zware tijden
Naast het politieke verhaal heeft Van de Wier onbedoeld ook een rol gekregen in zijn eigen boek. Tijdens het schrijven van zijn boek over Hearts kreeg hij, oh zwarte ironie, op Oudjaarsnacht een hartaanval. De Nederlander wist dit ternauwernood te overleven. “Mijn familie was al onderweg naar Schotland om mijn lichaam te identificeren. Maar ik kwam er bovenop, al heb ik nog wel veel lichamelijk ongemakken gehad, zoals een maagbloeding,” vertelt Van de Wier. “Het is ook het enige hoofdstuk in mijn boek dat ik niet graag teruglees”.

Na zijn herstel kon Van de Wier weer verder aan zijn boek, terwijl het Hearts voor de wind ging. De club was enkele jaren geleden praktisch failliet. De toenmalige eigenaren, Litouwse investeerders, wilden van hun aandelen af. “Maar ze wilden snel geld zien. De fans, verenigd in the Foundation of Hearts, konden niet zomaar 2,5 miljoen pond op tafel liggen. Uiteindelijk stond ondernemer Ann Budge, een soort Schotse Nina Brink, garant voor dit bedrag. De fans betalen haar dit bedrag in vijf jaar terug,” legt Van de Wier uit.

Derde boek
Sindsdien hebben de fans hun club weer terug. Voor zijn boek sprak de schrijver met een materiaalman. “Hij vertelde dat 75 procent van het personeel bestond uit Litouwers en dat er geen onderlinge binding was. Ook niet tussen de spelers en het kantoorpersoneel. Onder Budge lunchen de spelers een keer per week met het kantoorpersoneel.” Daarnaast zijn de resultaten op het veld goed. Vorig jaar promoveerde Hearts naar de hoogste divisie waar het inmiddels de tweede plek achter Celtic bezet. “Het voetbal is een beetje oud-Nederlands. Heel verzorgd, niet blind die ballen naar voren rammen,” concludeert Van de Wier. Persoonlijk gaat het de voetbalcultuurminner ook voor de wind. Na de publicatie van zijn boek keert hij terug naar Edinburgh waar hij inmiddels samenwoont met zijn nieuwe vriendin. Een Hearts-fan uiteraard. Ondertussen smeedt hij al plannen voor een derde boek. “Ik wil ooit nog alle 14 rondes van de FA-cup bezoeken en daarover schrijven.”

Glorious Hearts werd op vrijdag 27 november gepresenteerd en is te bestellen.

Onderwerpen