Spring naar de content

Hoe goed is de ongrijpbare Lodewijk Asscher?

Lodewijk Asscher is de sociaaldemocratische hoop in bange dagen. Deprimerende peilingen doen niemand twijfelen aan het vertrek van Diederik Samsom voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. De minister van Sociale Zaken en vicepremier is de gedoodverfde opvolger en lijkt alles mee te hebben. Welbespraakt, sympathiek en ruim met Teflon bedeeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

In een profiel in de Volkskrant dit weekend, wordt Asscher onder de titel ‘Keurige vechtersbaas’ neergezet als een man met idealen, waar zelfs SP-Kamerlid Paul Ulenbelt waardering voor heeft:

“’Asscher heeft nog wel wat ideologische veren’, aldus Ulenbelt. Dichter bij een compliment komt een PvdA’er bij de SP niet,” concludeert de krant. Ook zegt dezelfde SP’er in het stuk dat ‘boos worden op hem menselijkerwijs niet gaat’. Niet bij naam genoemde ‘concurrenten’ noemen hem bovendien een zeer begaafd politicus met een ragfijn politiek gevoel die uitblinkt in dossierkennis.

Onvoldoende
Zo anders oordeelt De Telegraaf: ‘Asscher krijgt onvoldoende’, kopt de krant vandaag. De Kamer windt zich volgens het ochtendblad op over het feit dat Asscher nauwelijks aan te spreken is op concrete doelen. En hé, wie hebben we daar weer? “‘Deze Amsterdammer zou wel wat meer Rotterdamse mentaliteit mogen tonen’, sneert SP-Kamerlid Paul Ulenbelt,” aldus de krant van Wakker Nederland.

Het is maar net wat je wil horen.

Beide kranten benoemen overigens wel de twee gezichten van Asscher. De Telegraaf meldt in een bijzin dat hij wordt geprezen ‘omdat hij ergens voor staat’ en erkent dat hij ‘de gave van het woord’ bezit. De Volkskrant benoemt de belangrijkste kwesties waarop hij kritisch benadert wordt, zoals de torenhoge werkloosheid ondanks de aantrekkende economie en miljoenen die Asscher ervoor uittrok.

Op het gebied van integratie is men het weer totaal oneens. Na Asschers harde toon over een onderzoek naar Nederlandse Turken, die leidde tot het vertrek van PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk, zou hij zijn toon ‘totaal gewijzigd’ hebben, beweert een Kamerlid in De Telegraaf. In de Volkskrant wordt juist geconcludeerd dat hij in Amsterdam nog zieltjes won met Turkstalige folders, maar nu meedeint op de ‘verrechtsing’ van het integratiedebat.

Lodewijk de Ongrijpbare
Een eenduidige analyse van Asschers Haagse periode is (nog) niet te maken, en dat is eigenlijk een kunst op zich. Met zijn uitmuntende debatkwaliteiten weet hij tegenstanders op zachte wijze af te wimpelen en kritiek glijdt op Ruttiaanse wijze van hem af.

Vanavond zit Lodewijk de Ongrijpbare bij Pauw om te praten over de participatieverklaring die hij vluchtelingen wil laten tekenen. De meningen zullen verdeeld zijn.

Het is maar net wat je wilt zien.