Spring naar de content

Het is nooit te heet in de keuken voor Bert van Oostveen

“If you can’t stand the heat, get out of the kitchen” liet Bert van Oostveen meerdere malen optekenen na het EK-kwalificatiedebacle van het Nederlands elftal. Dinsdag werd bekend dat de directeur betaald voetbal van de KNVB het nog altijd uithoudt achter de pannen. Het contract van chef Bert is verlengd tot 2019. Ondertussen loopt de temperatuur in de keuken steeds verder op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Bij zijn aanstelling in september 2010 treedt Van Oostveen binnen in een florerende keuken. Zijn voorganger Henk Kessler was misschien niet altijd even geliefd bij de critici, maar dankzij een goed bereid hoofdgerecht had de KNVB in Zuid-Afrika bijna zijn eerste ster verdiend. Een nog beter uitgebalanceerde Spaanse keuken stak daar op het allerlaatste moment een stokje voor.

Omdat chef Kessler uitstekende ervaringen had met souschef Van Marwijk, blijft hij ook onder de nieuwe chef verantwoordelijk voor het hoofdgerecht. Verblind door het goede gerecht dat de souschef een tijd lang opdiende, biedt de kersverse chef Van Oostveen zijn beste werknemer een contract aan tot 2016 – een ongekend lange tijd voor een baan in een dynamische keuken. Het blijkt zijn eerste misstap. Souschef Van Marwijk houdt te lang vast aan zijn oude receptuur en moet de keuken al in 2012 verlaten.

Verse ingrediënten
Bij zijn zoektocht naar een nieuwe souschef stuit de chef op Guus, een oude kok die al eerder in de keuken stond en zeer populair is over de hele wereld. Guus slaat het aanbod af. Een andere keer misschien. Chef Bert komt uiteindelijk uit bij Louis. De nieuwe souschef was ook al eens eerder in dienst, maar moest toen vooral werken met producten die al licht over de datum waren -en dat werkte niet fijn. Deze keer waren de ingrediënten vers en Louis bewees dat hij daarmee de beste kon zijn. Van Nederland. Van Duitsland. Van Europa. En zelfs van de wereld.

De nieuwe souschef tekent een contract voor twee jaar. Hij kookt onorthodox, maar het hoofdgerecht valt aardig in de smaak. Vooral bij het grote publiek. Recensenten zijn niet altijd te spreken over de balans in het gerecht. Ja, ze komen goed gevuld naar buiten, maar de presentatie laat te wensen over. Juist op het moment dat het grootste gedeelte om is – de maaltijd wordt derde van de wereld – verlaat souschef Louis in 2014 de keuken.

Chef Bert krijgt zijn opvolger op een presenteerblaadje aangereikt. De frisse Ronald wil graag voor hem komen werken. Hij heeft jarenlang knappe gerechten neergezet in Rotterdam en kent veel van de ingrediënten waarmee in de keuken van Bert wordt gewerkt. De chef heeft zijn zinnen echter opnieuw op Guus gezet. Ronald mag wel komen, maar dan als keukenhulpje. De kok bedankt en gaat naar Engeland, waar hij opnieuw goed presteert.

Scholletje
Oude rot Guus wordt de keuken ingehaald. Het wordt zijn laatste kunstje en hij krijgt hulp van Danny, die naar verluidt een uitstekend scholletje klaarmaakt. Met souschef Guus en keukenhulp Danny moet het hoofdgerecht uit de keuken van chef Bert in 2016 hoge ogen gooien in Europa. De dis wordt echter verpest. De technieken van Guus blijken achterhaalt en hij mist het heilige vuur. Halverwege het kookproces besluit Bert hem te ontslaan en de keukenhulp door te schuiven.

Danny blijkt niet voor niets een keukenhulp, hij heeft moeite met het grote werk. Was het gerecht nog eetbaar bij het vertrek van Guus, nu Danny zich ermee bemoeid heeft kan het de prullenbak in. Het hoort niet eens meer bij de beste 24 gerechten van het continent. De critici laten er niets van heel en zetten grote vraagtekens bij de manier waarop chef Bert zijn keuken heeft gerund. Niet alleen het hoofdgerecht is verpest, ook de bijgerechten die voor een groot deel de toekomst van het restaurant bepalen, zakken steeds verder af.

Alle pannen branden aan en het zweet staat op ieders voorhoofd, maar voor chef Bert is het nooit heet genoeg. En de restauranteigenaren? Die vinden het prima, zolang ze maar winst blijven maken.