Spring naar de content

Filantropie: de hobby van bijna elke miljardair

Het geluk van vader worden alleen was Mark Zuckerberg niet genoeg. Daarom besloot hij woensdag na de geboorte van zijn dochtertje om 99 procent van de Facebookaandelen te doneren aan het goede doel. Na Bill Gates en Warren Buffett lijkt miljardair Zuckerberg zo langzamerhand ’s werelds bekendste filantroop te worden. Maar wie zijn al die miljardairs en wat eigenlijk met hun centen? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Remco Rous

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Wij Hollanders hebben het dan ook niet zo op die Amerikaanse miljardairs die hun geld maar over de balk smijten alsof het niks is. Maar voor een selecte groep kunnen we dan wel weer bewondering opbrengen: de miljardairs die vallen onder de noemer filantroop. Want zij doen goede dingen met hun geld. Al kan je soms vraagtekens zetten bij de strategische keuzes voor de goede doelen waar ze hun geld aan uitgeven, bijvoorbeeld de recent aangekondigde investeringen van superrijken in het tegengaan van klimaatverandering. Want dat ze het klimaat ermee helpen is mooi, maar ze worden er zelf ook beter van, zo stelt Gates zelf aan bij de aankondiging van de Breakthrough Energy Coalition.

Als we kijken wie er allemaal meedoen aan die Breakthrough Energy Coalition, zijn het vooral Amerikanen. Voor ons gevoel komen veel van die miljardairs dan ook uit de VS. Maar is ons beeld wel correct, komen al die steenrijken wel uit Amerika?

Het antwoord daarop is ‘nee’, zo blijkt uit een rapport van WealthX en bank UBS. In 2014 telde de VS maar liefst 609 miljardairs, maar in Europa waren dat er zelfs 775.
Het is dan wel weer zo dat ze aan de overkant van de oceaan beter in de slappe was zitten dan wij. Met minder miljardairs is het gecombineerd vermogen daar bijna net zo hoog als in Europa; iets meer dan 2 biljoen.

En als we de vooruitzichten moeten geloven, wordt dat vermogen alleen maar meer in de komende jaren. Niks crisis voor de miljardairs.

Old boys network
Zuckerberg valt verder niet alleen op in het filantropenlijstje. Bill Gates, Warren Buffett en al die anderen zijn al aardig op leeftijd. Zuckerberg is met zijn 31 jaar veruit een van de jongste miljardairs ter wereld. Maar een procent van de miljardairs in de wereld is jonger dan 35 jaar.

En dat is niet de enige ondervertegenwoordigde groep, want ook vrouwen ontbreken in het lijstje. Van de 2325 miljardairs zijn maar liefst 2039 miljardairs mannen. Nederland doet met Charlene de Carvalho-Heineken een mooie duit in het zakje. De Nederlandse vrouw heeft een geschat vermogen van 12,6 miljard en De Carvalho-Heineken is daarmee een van de 25 Nederlandse miljardairs.

De rijkste vrouw is ze trouwens bij lange na niet. Dat is de, jawel, de Amerikaanse Christy Walton, die terechtkwam in de steenrijke familie Walton van de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Plek twee is dan wel weer voor een Europeaan: de inmiddels 93-jarige Liliane Bettencourt, dochter van de oprichter van cosmeticaketen L’Oreal.

Hobby’s
Goed, voordat het u begint te duizelen en u zich af gaat vragen waarom u zelf niet een biertje, een lipstick of een social medium opgericht heeft, kijken we dan maar even waar naar onze rijke vrienden hun centjes aan uit geven.

In tegenstelling tot wat u misschien zult denken, zit veel van het vermogen van deze mensen gewoon in de business. Wie goed op de eigen centjes wil passen, doet er daarom goed aan om ook een oogje in het zeil te houden bij het bedrijf. Hard werken hoor! Gelukkig kunnen ze dat goed aan, want de meeste miljardairs zijn prima geschoold. Ze studeerden aan prestigieuze instellingen als Harvard, Princeton, Stanford, Yale en laten de we London School of Business niet vergeten.

Gelukkig voor onze miljardairs is gemiddeld 19% van het vermogen nog gewoon keiharde cash. De bloemetjes buiten zetten lukt ze dus nog prima.

En daar komt filantropie weer om de hoek kijken. Want naast het feit dat onze miljardairs graag van sport houden, noemen ze filantropie als hobby. En ze genieten van de buitenlucht, een potje jagen of kunst kijken. Ze zijn zo lekker gewoon gebleven.

Big city life
Die buitenlucht is niet altijd direct om de hoek, tenzij je enorme achtertuinen en privé bossen meerekent. Want veel van ’s werelds miljardairs wonen gewoon in de stad en helemaal niet op plekken die nou bekend staan om hun heerlijke leefomstandigheden, zoals overvol Hongkong, steenkoud Moskou of bloedheet Dubai. Het beste ben je dan nog af in Genève, waar de balans tussen natuur, bevolking en bebouwing toch het best te noemen is. Daar wonen dan ook maar liefst 23 miljardairs.

Wie na het lezen van dit verhaal besloten heeft dat het maar eens tijd is om van filantropie zijn of haar hobby te maken en daarvoor nog op zoek is naar een miljardair, moet goed zijn best doen om een beschikbare te vinden, want verreweg de meesten zijn getrouwd. En met een gemiddelde leeftijd van 60+, zijn ze ook niet even ‘bereikbaar’. Maar wie weet, zoals geld ook geen rol(ex) speelt, misschien leeftijd dan ook niet.

Gratis tip voor mannen: veel ongetrouwde vrouwelijke miljardairs zijn te vinden in Sao Paolo. Vrouwen moeten hun vermogende aanstaande zoeken in Dubai. De LHBT’ers zijn hier even uitgezonderd – daar zijn dan weer geen cijfers over te vinden.