Spring naar de content

Jaarlijks 600 miljoen mensen ziek door besmet voedsel

De WHO heeft de uitkomsten van een tien jaar durend onderzoek naar ziekte als gevolg van besmet voedsel gepubliceerd. De uitkomsten sluiten aan bij verwachtingen en zijn daarmee niet nieuw of wereldschokkend. Maar het is wel voor het eerst dat we écht zeker weten dat bacteriën in ons voedsel, nog altijd een enorme vijand voor de mens zijn. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Remco Rous

En die uitkomst, dat was wel even schrikken. Uit het onderzoek kwam bijvoorbeeld naar voren dat maar liefst 600 miljoen mensen wereldwijd jaarlijks ziek worden van het eten van besmet voedsel. Ter illustratie: dat is één op de tien personen. Bij deze besmettingen zijn bacteriën, virussen en parasieten de voornaamste boosdoeners. Maar minstens zo vaak voorkomend, en misschien wel vele malen schokkender is het dat veel mensen ziek worden vanwege de aanwezigheid van chemicaliën en giftige stoffen in voedsel.

Ziek worden van voedsel is nog tot daar aan toe, maar erger is het aantal slachtoffers dat overlijdt als gevolg van het eten van besmette waren. Jaarlijks sterven nog zo’n 420.000 mensen aan de besmettingen. Maar liefst dertig procent van die sterfgevallen (125.000 in aantal) betreft kinderen, die overlijden voordat ze vijf jaar oud zijn.

Vermoedens bevestigd
De cijfers bevestigen vermoedens die men al langer had, zo geeft ook de WHO toe. Want er werd al langer vanuit gegaan dat vooral kinderen in armere delen van de wereld het slachtoffer zijn van slechte voeding en hygiëne. De uitkomsten van de onderzoek bevestigen dit beeld; verreweg de meeste dodelijke slachtoffers zijn te vinden in Afrika (137.000) en Zuid-Oost Azië (175.000).

De hoofdzakelijke boosdoeners blijken ziektes als e.coli, salmonella, tyfus en vooral in Azië hepatitis A. In Afrika overlijdt daarnaast een vijfde van de slachtoffers aan de uiteindelijke gevolgen van Konzo, een aandoening die verlamming tot het gevolg heeft en die veelal veroorzaakt wordt door cyanide.

Westerse wereld
Van die ziektes komt salmonella ons in de westerse wereld misschien het bekendst voor. Toch zijn er meer mensen in landen met hoge inkomens die ziek worden van de bacterie campylobacter; een bacterie door voorkomt op kip, maar ook op andere rauwe producten of groenten.

Naast campylobacter worden in Europa veel mensen ziek vanwege het norovirus, dat zich ook net als campylobacter op rauwe groenten bevindt, en daarnaast op rauwe schaal- en schelpdieren.

Hoewel de Europese cijfers absoluut niet te vergelijken zijn met de aantallen dodelijke slachtoffers in andere delen van de wereld, overlijden er op ons ontwikkelde continent ook nog jaarlijks vijfduizend mensen aan de gevolgen van besmet voedsel.

En dat sluit aan bij wat misschien wel de belangrijkste boodschap die te destilleren valt uit de rapporten van de WHO: het aantal doden door ziekten die overgedragen worden door voedsel is wereldwijd ‘aanzienlijk’.

En hoewel de een aanzienlijk meer kans loopt dan een ander om besmet te raken, maakt dit onderzoek duidelijk dat desondanks letterlijk iedereen ziek kan worden van een verkeerde hap.